Börja spara nu = dålig tajming?
Sök:

Börja spara nu = dålig tajming?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jenny

ställde för sedan frågan: Börja spara nu = dålig tajming?

Hej!

Jag är helt ny på detta med aktier och äger idag inga aktier, fonder eller annat. Jag har hittills bara sparat pengar på bankkonto, men tänkt att det börjar bli dags att ta sig i kragen och hitta ett vettigare sätt att spara.

Efter att ha läst och lyssnat på Rika tillsammans vill jag påbörja ett långsiktigt sparande i indexfonder, och försöka få till de fyra ”hinkarna”.

Så satte jag igång med att starta konto på avanza för att skrida till verket MEN så lyssnade jag på dagens avsnitt, om det osäkra läget på marknaden.

Min fråga blir då: Är det dålig tajming att plocka ihop en portfölj och påbörja ett sparande just precis nu? Eller spelar det ingen roll hur marknaden står när jag börjar spara, så länge det är ett långsiktigt (+10 år) sparande?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om du tänker dig att spara en fast summa varje månad så tycker jag inte man behöver bekymra sig för tidpunkten när man börjar; det är bara att köra på.

Om du har ett större ihopsparat kapital som du vill sätta i arbete så kan du dela upp insättningarna under en längre tidsperiod, t.ex. två år, för att inte riskera att gå in vid fel tillfälle.

Vad som händer med börsen om ett, två, eller fem år är det ingen som vet. Att börsen gått upp under många år behöver inte betyda att den måste gå ner inom kort. I själv verket har uppgången faktiskt varit ganska seg, de fem senaste åren har uppgången varit i snitt 6 % per år, så jag är inte så säker på att vi ser någon direkt bubbla. (Som jämförelse steg börsen med cirka 75 % på mindre än fem månader vid IT-bubblan.) (Siffrorna gäller Stockholmsbörsen.)

Hur som helst bör du skaffa dig en strategi med en risknivå som du är bekväm med. Börsen kan falla med 50 % eller till och med mer, det har hänt förr, och om det är något du inte har råd med bör du ha en försiktigare portfölj, med en stor andel (korta) räntor eller kanske guld (även om det är lite krångligt att investera i guld).

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-28 klockan 20:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.