Börja spara
Sök:

Börja spara

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: Börja spara

Hej

Först tack för en extremt intressant blogg och podd.

Nu har jag ju insett hur viktigt det är med allt detta och jag ska börja lägga om mitt sparande helt och hållet.

Jag är 29 och tänker att lite tips alltid är bra.

Så här ser min sits ut.

Buffert: har ett 5 siffrigt belopp som ligger hos SBAB (har utgått från 4 hinkar i min uträkning)

Har ett månadsspar som ska gå till pension, här använder jag mig av globala barnportföljen med ett tidsspann på 25-30 år

Månadsspar ( medelhink): här kommer jag kunna lägga ca 2000 per månad och tänker lägga det i nybörjarportföljen men funderar på att då jag är ung satsa mer 70/30 just nu är balansera om några år. (mål 300000 är räknat på 4 hinkarna)

 

Så om man tänker ska jag hålla hela bufferten på sparkontot eller investera en del av det?

I mitt medelsparande ska man satsa på en bas på 4 fonder eller gå på fler för att öka spridningen?

 

Jag använder mig av nordnet som plattform och har ISK konton

 

Tacksam för svar :)

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Hur mycket buffert anser du att du behöver? Att tänka på ”worst case scenario” och fundera på hur mycket man skulle behöva då är ett sätt att starta. Jan och Caroline gjorde ett helt avsnitt om hur man ska tänka kring buffert: https://rikatillsammans.se/buffert-och-pengar-for-oforutsedda-utgifter/

Gällande hur många fonder man ska ha så beror det på. Att ha fonder med samma exponering gör ingen nytta för spridningen, t.ex. att ha både DNB Global Indeks och Länsförsäkringar Global indexnära som följer samma index.

Jan ger förslag på fonder för Nybörjarportföljen i denna artikel:

Nybörjarportföljen | En klassisk balanserad fondportfölj

Lycka till!

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det är just det, jag känner att min buffert kanske är lite för hög, och då mina utgifter är väldigt låga just nu och troligen närmsta 6 månaderna med så känns verkligen min buffert för hög.

  Ska man tänka 3 månadslöner, eller räkna mer på årsinkomst – säkra inkomster.

  det är fan svårt ursäkta mitt språk, för sitter man med tex 20000 mer än man behöver på ett sparkonto känns det ju som om dom pengarna kan göra något vettigare även under en kortare period

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Och jag som precis har givit upp ISK-sparande hos bankerna och flyttat det till Lysa (med undantag för ett ”tvingande” sparande hos LF.

Jag har tre ISK-konton hos Lysa; 90/10, 60/40 och 30/70. Jag månadssparar till dem via autogiro. Allt sköter sig självt. Jag behöver inte göra någonting med att välja fonder eller ombalansera.

Jag funderar på att skapa ytterligare ett konto för hälften av min buffert med 10/90 och ha den andra hälften kvar hos SBAB.

Vad tror du om det, skulle det passa för dig?

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Varför gav du upp ISK sparandet?

  Då jag har mina tidshorisonter på ja 5+ och pension sparandet gud vet inte hur länge.
  Då kommer jag inte vara inne och peta och sälja och köpa, har lagt upp månadsspar direkt på nordnet så det flyttas pengar direkt när det kommer till mitt konto.

  Har inte satt mig in i Lysa så kan inte säga vad det ger i längden men hur är det med avgifterna där?
  Är det värt tiden det spar för att se över ett sparande där?

  Bufferten vet jag inte hur jag ska göra med, ligger med årsinkomsten minus säkra inkomster plus en liten summa och detjag funderar på är det lönt att lägga 1/3 del eller 50% på ett konto mer som medelhinken på ett perspeltiv på 3 år kanske?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 2. Vit pil

  Jag ska försöka förklara…

  Även om du har lagt upp allt hos Nordnet och köpt ett givet antal fonder med en given fördelning mellan aktier och räntor så måste du hålla den balansen över tid för att utnyttja nergångar och uppgångar. Det är vad man kallar ombalansering.

  Ett enkelt exempel:
  Du investerar 100 000:- fördelat på 90% aktiefonder och 10% räntefonder. Ponera nu att aktiemarknaden gått ner så dina aktiefonder är värda 67 000:- och räntefonderna har gått upp till 12 000:-. Nu har du inte längre en 90/10-fördelning, utan du har nu 85% aktiefonder och 15% räntefonder.

  Fördelen med ombalansering är att du i detta läge köper aktiefonder billigt och säljer räntefonderna dyrt. Det omvända gäller också om aktierna skjutit iväg. Säg att du har 95% av värdet i aktier och 5% av värdet i räntor, då ska du köpa räntefonder och sälja aktiefonder. Då köper då in dig på andelar i räntefonden och sålde andelar från aktiefonderna dyrt.

  Så vad du ska göra nu är att sälja/köpa 5% räntefonder för att sälja/köpa 5% aktiefonder och då ska du räkna hur mycket pengar som ska in i respektive aktiefond. En ombalansering kan ju också behövas om en av dina fonder avviker mer än den fördelning du ville ha från början. Detta finns det Excelmall för här på bloggen. Det var detta jag ledsnade på att hålla på med.

  Det Lysa gör är att om fördelningen avviker mer än 3% fem dagar i följd så gör de en ombalansering automatiskt och du behöver inte gör någonting. Den totala produktavgiften för mig ligger på 0,40%, mer än så betalar jag inte. De fonder jag hade plockat ihop själv med småbolag osv hade en avgift på 0,32%. Skillnaden på 8 punkter är värt för mig.

  Så jag har gjort så att jag har nu fyra konton hos Lysa, alla med automatiskt månadssparande.

  Högrisk – 90/10
  Mellanrisk – 60/40
  Lågrisk – 30/70
  Buffert – 10/90

  I bufferten har jag satt in 40% av den buffert jag har hos SBAB. Eftersom jag inte använder pengarna så tänker jag att lite kan ligga och få lite mer avkastning och sen har jag tillgång till ”kontanter” snabbt från SBAB.

  Så nu har jag verkligen automatiserat mitt investerande. Jag behöver bara logga in om jag vill ändra fördelningen, vilket man får var sjunde dag om man vill. Annars behöver jag inte göra något. Detta måste vara det enklaste passiva indexinvesterandet man kan ha.

  En annan fördel med Lysa är att du kan månadsspara från 200:- oavsett vilken fördelning du vill ha på kontot.

  Jag hade en bra portfölj innan, men jag orkar inte hålla på med ombalansering och fördelning. Dessutom kunde jag inte få samma fonder inklusive räntor med de andra fördelningarna (60/40 och 30/70) eftersom varje fond har ofta minst 100:- och då är det 2000:- som gäller om man vill ha fonder med 5% av totala innehavet.

  Jag tycker absolut att det är värt tiden att öppna konto hos Lysa och investera där. Du är klar på en halvtimme med allt; öppna konto, göra första överföringen direkt från din bank och lägga upp autogiro. Sen är det bara att glömma bort och låta tiden göra sitt. Autogirobeloppet kan du ändra när du vill, bara att logga in.

  Om man tycker det är roligt att hålla på med olika fonder och ombalansera en till två gånger per år, eller när fördelningen avviker för mycket, så är Nordnet/Avanza helt klart att föredra. Om man vill komma åt specifika fonder är det också Nordnet/Avanza som gäller.

  Här kan du kolla historisk avkastning för de index som Lysa följer. Du kan laborera med fördelning av räntor och aktier.
  https://lysa.se/avkastning

  Här är fördelning mellan indexen i deras aktieportfölj:
  58 %MSCI World Net Dividend
  17 %MSCI Sweden Gross Dividend
  12 %MSCI Emerging Markets Net Dividend
  10 %MSCI World Small Cap Net Dividend
  3 %MSCI Sweden Small Cap Gross Dividend

  Det är ingen skillnad skattemässigt mellan ISK hos Lysa eller Nordnet/Avanza.

  Och till sist; jag ser inte att jag har kunskap och förmåga att sätta ihop en bättre indexportfölj med aktier och räntor än expertisen hos Lysa.

  Hoppas du blev klokare:-)

  /Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 3. Vit pil

  Hej

  Jag förstår vad du menar med tiden mot omfördelning, och jag ser det positiva som du förespråkar med Lysa i denna kommentar.
  Vet inte om jag bara är lat eller dåligt organiserad med ett lätt kontrollbehov men vill inte sprida sparandet mellan för många banker samt vill inte lägga alla ägg i samma korg :P

  Men då jag för första gången kunnat spara seriöst och mera långsiktigt så känner jag att jag nog vill ha lite kontroll innan jag släpper lite.

  Men ska hålla Lysa i tankarna verkligen.

  Snabb fråga bara, du lägger bufferten i en 10/90 portfölj för att minska risken självklart, men nu ser man ju att räntan är påväg uppåt och då sjunker ju räntefonderna hur är dina tankegångar här?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-28 klockan 12:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.