Börja sparande med stort ingångsbelopp
Sök:

Börja sparande med stort ingångsbelopp

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Stefan Waara

ställde för sedan frågan: Börja sparande med stort ingångsbelopp

Är 57 år och har tänkt att jobba till 65 så jag har således 8 år kvar. Har planer på att börja med ett pensionssparande där jag tänkt sätta in 3000kr/månad. Har också ett engångsbelopp på 50.000kr som jag tänkt sätta in. Vad rekommenderar du för sorts sparande?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det beror lite på om du tänker dig att använda mycket av sparandet den dag du går i pension, eller om du kan låta pengarna vara kvar på börsen efter 65.

Om du tänker använda pengarna ”direkt” och i större uttag när du går i pension, skulle jag nog satsat på Nybörjarportföljen som Jan har skrivit om på sin blogg – en portfölj som består av 60% aktiefonder och 40% räntefonder. Här hade jag haft lite mindre räntefonder, kanske max 25-30%.

En spartid på ca 8 år är inte så långt – mycket kan ju hända under åtta år, inklusive ett börsras där det tar åtskilliga år innan den återhämtar sig. Då är det skönt att ha mer räntefonder som en krockkudde.

Om du kan tänka dig att fortsätta ha pengar på börsen efter 65, skulle jag nog ha max 20% räntefonder och resten i aktiefonder.

Men det beror på hur din ekonomiska situation ser ut / kommer att se ut när du går i pension. Hade jag satsat allt vad jag hade på börsen inför min pension, hade jag varit mycket mer försiktigare – nybörjarportföljen med 40% räntor hade varit mitt val. Men om de pengar jag investerar fungerat mer som en extra krydda utöver min pension (kanske även tjänstepension) hade jag haft större mod.

Engångsbeloppet på 50 tkr kan du även dela upp så att du sätter in över en längre tidsperiod, t ex ett halvår.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.