Börja sparande med stort ingångsbelopp
Sök:

Börja sparande med stort ingångsbelopp

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emma

Den här artikeln publicerades 2017-09-29 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Börja sparande med stort ingångsbelopp

Hej!

Jag har sedan länge velat börja månadsspara regelbundet men varje gång jag tänker starta upp ett sparande blir jag snurrig av alla alternativ. Jag har ganska mycket pengar att ”pytsa in” inledningsvis s a s. dessa är fördelade enligt följande:

Ca 500 000 på ett vanligt sparkonto med 0 procent ränta (förkastligt, jag vet).

Ca 130 000 i fonder (fick dem när jag var 18, värdeutvecklingen har varit 101 procent).

ca 36 000 i aktier (oklar värdeutveckling men inte så mycket tror jag).

Ca 50 000 på ett IPS-konto.

Sammanlagt alltså över 700 000 att investera. Av sparkontot skulle jag kunna tänka mig att direkt investera 250-300 000 kronor (och kanske placera 100 000 i ett sparkonto som i a f har lite ränta men är lättare tillgängligt än fonder). Jag kan även tänka mig att sälja av ffa aktierna samt ips-kontot för att inte ha så mycket att hålla reda på.

Men hur är bäst att investera med dessa summor? I en nybörjarportfölj? I flera portföljer och hur mycket i varje i s f? Är det vettigt att sälja av aktier och ips-fonder?

Jag är 40 år och tänker mig ett långsiktigt sparande bl a inför pensionen.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag glömde skriva att jag kan spara minst 2000-3000 i månaden, kanske ännu mer (har inte tittat exakt på detta).

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tycker att du tänker rätt!

Pengarna du har på sparkontot med 0% ränta är inte bara 0% i avkastning men du går back ca 2% år pg a inflationen som äter upp värdet på pengarna. En buffert är ju bra att ha, så ha en del av dessa pengar på något konto med insättningsgaranti och som ger lite bättre ränta. Idag kan man få ca 0,65-0,80% ränta (egentligen dämpar ju räntan bara inflationen något!). Resten tycker jag du kan gott och väl ha i den globala Barnportföljen (som dock har en större risk) då du tänker spara i minst 25 år. Och det är ju inte heller meningen att du ska använda alla pengar den dag du går i pension. Så sparhorisonten för en framtida pension är faktiskt normalt mycket längre. Är du en orolig själ (som mig) kanske du kan ha lite mer räntor för dämpa ev börsfall, samt att ha extra ”cash” att köpa aktiefonder för när börsen backar och är billig att köpa sin in på. T ex 15-20% räntor och resten i aktiefonder.

Du behöver inte heller investera alla pengar på en gång, utan du kan ju göra det månadsvis eller kvartalsvis för att inte riskera gå ”all-in” när börsen är dyrare.

Dina 130,000 kr i fonder du haft sedan du var 18 år bör du också dirigera om till t ex Avanza eller Nordnet. Börsen har utvecklats avsevärt bättre, flera hundra % på drygt 20 år.

Även om du kommer bli beskattad och kanske dessutom få straffavgift för att du vill sluta investera hos banken(?) så är det i långa loppet värt flytten. Men kolla upp med din bank vilka regler som gäller. Normalt är flyttprocessen ganska komplicerad och dyr, men det är ju så de vill ha det för att behålla sina kunder så länge som möjligt.

Samma gäller din aktieportfölj. Om man inte är superintresserad av att trajda med aktier ska man inte ha kvar dem tycker jag. Men det beror på vilka aktier du har? Någon annan med genuint aktieintresse får nog flika in här.

Vad gäller din IPS tror jag inte det är möjligt att sälja av dem då beloppet överstiger basbeloppet på 44,300 kr för vad som är ok att göra ett återköp för. Jag är dock inte hundra på detta hur regelverken ser ut.

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag hade startat nytt aktiefondsparande och satt in 50,000kr+nysparande varje månad. Då är allt investerat på ca 12 mån.

Vill du ha en del i cash så kan jag rekommendera Erik Penser om du kan låsa upp dom 1-2-3 år. Helt ok ränta i dagens ränteläge.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Inte läge att binda pengarna i flera år. Binder du i tre år sitter du fast även om marknadsräntorna blir högre. Inte ens ett år är riktigt värt att binda sig (1,15%) och är det vid årsslutet man får den extra räntan?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    John

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-29 klockan 08:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.