Började precis spara i fonder. Två frågor!
Sök:

Började precis spara i fonder. Två frågor!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jesper

ställde för sedan frågan: Började precis spara i fonder. Två frågor!

Jag sparar enligt ”Fondportölj med fyra fonder” här: https://rikatillsammans.se/fondportfolj/nyborjarportfoljen-balanserad-fondportfolj/

 

Satte in ett engångsbelopp och tänker nu månadsspara. Har två frågor:

 1. Hur vet jag om jag bör byta en eller flera fonder?
 2. Är det något speciellt jag bör tänka på?

Tack!

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jan brukar en gång om året gå igenom sina portföljer och då uppdatera dem eller ge tips om andra fonder man kan vilja ha i portföljen. Detta sker vanligtvis runt januari-februari om jag minns rätt.

Sen består nybörjarportföljen av fonder som inte kräver särskilt aktivt förvaltande så det är inte så att man behöver uppdatera sin portfölj varje år utan egentligen kan man lämna den som den är om man inte är intresserad.

Som exempel på en förändring som antagligen kommer vid nästa uppdatering av nybörjarportföljen är ett byte från LF Global Indexnära till Avanza Global (om du har fonderna på avanza). Jan gjorde en jämförelse för att visa på skillnaden detta byte skulle innebära och kom fram till att om man sparar 100 000 i tio år med en avkastning på 6% så skulle skillnaden bli 1933 kr i avgifter.

Det är alltså inga jättevinster med att hålla på och ändra i portföljen utan mer små finjusteringar man kan göra om man vill.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tror att jag läste att Jan funderade på att möjligtvis göra något med guld som del av nästa portfölj-justering. Någonting som inte finns med nu ännu. Är lite nyfiken på det. ;)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde

Den här artikeln publicerades 2018-10-08 klockan 22:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.