Börjar från början
Sök:

Börjar från början

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik L

ställde för sedan frågan: Börjar från början

Hej.
Jag har blivit väldigt inspirerad av dig. Dock har jag aldrig hållit på med detta förut.

Jag har startat ett konto hos Nordnet och det är här min fråga kommer.
Hur ska jag förvalta mina pengar? Så som läget är just nu så har jag ett låginkomstjobb så mitt sparande är inte speciellt högt. Jag har just nu 0 kr på alla konton. Så hur ska jag börja?

Jag planerar att spara undan 500 kr i månaden. Men ska dessa till buffert eller ska det delas upp mellan buffert och nybörjarportföljen?

Sen ska jag lägga undan 200kr för min dotter i en KF med inriktning på Globala barnportföljen med två fonder

 

Snälla ge lite råd till en färsking på allt vad som heter med aktier och fonder.

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Erik!

Om jag satt i din sits och utgår ifrån vad jag har lärt mig så skulle jag göra följande.

Jag uppfattar det som att du kan spara 700:- totalt varje månad och saknar buffert.

Öppna ett sparkonto hos SBAB vilket görs med mobilt bank-id. Du kommer få ett riktigt bankkontonummer, inget bankgiro med OCR. Gå till din vanliga bank och gör en stående överföring till ditt konto i SBAB på 500:-. Just nu ger de 0,65% i ränta. Det är inte mycket, men bättre än ingenting. När du kommit upp i en buffert på ca två till tre månaders UTGIFTER så kan man växla över till att börja spara i fonder.

De 200:- som du vill spara till dottern sätter du in på antingen en ISK eller en kapitalförsäkring. Jag skulle placera dem i SPP Aktiefond global till 100%. Det är en bred indexfond som täcker ca 1700 av världens största bolag. Jag gillar den för att den har lite mer Asien än LF:s globalfond.

När du har den buffert du behöver så väljer du hur mycket du ska växla över med till aktiefonder, men jag hade gjort samma sak där; 100% av det belopp du sätter in placeras i SPP Aktiefond global och låt sedan tiden göra sitt.

Med lite disciplin så fixar du det här. Jag vet inte om du brukar få skatteåterbäring, men jag har anmält mitt SBAB-sparkonto till skatteverket så att eventuell återbäring hamnar där. Då är risken mindre att jag konsumerar dem.

Det är jättebra att börja spara till dottern. Bufferten är jätteviktig för dig att ha, det är en grundsten i privatekonomin.

Jag tycker du kan försöka sätta en sparkvotsmål, alltså hur många procent av din lön efter skatt du ska spara. Jag har 10% och det följer jag. Överför pengar direkt när lönen kommer istället för när månaden är slut och man sparar det som blev kvar.

Stort lycka till!

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Stort tack. Min tanke var att jag skulle buffertspara hos nordnet på ett ISK konto. Men då får jag ingen ränta Men troligen svårare att konsumera dem.

  Gjorde en snabb sökning och fann att det fanns flertal banker med sparränta på 0,75%. Är de inte bättre då? Eller vad gör att SBAB utgör ett klarare val?

  Just nu sitter jag och amorterar bort tidigare (dumma) lån som jag har dragit på mig. Men när dessa är borta antar jag att sparandet kommer att bli högre.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik L

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Stort tack. Min tanke var att jag skulle buffertspara hos nordnet på ett ISK konto. Men då får jag ingen ränta Men troligen svårare att konsumera dem.

Gjorde en snabb sökning och fann att det fanns flertal banker med sparränta på 0,75%. Är de inte bättre då? Eller vad gör att SBAB utgör ett klarare val?

Just nu sitter jag och amorterar bort tidigare (dumma) lån som jag har dragit på mig. Men när dessa är borta antar jag att sparandet kommer att bli högre.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Mina kommentarer syns inte, så jag skickar det som ett svar istället.

—————————

Att buffertspara på ISK är direkt dåligt, så gör INTE det. Du får ingen ränta, men betalar schablonskatt varje år.

Jag vet att det finns banker som har bättre ränta än SBAB. Fördelen med SBAB är att de har riktiga bankkonton. När du hos din vardagsbank lägger in en överföring till SBAB kommer du kunna välja periodicitet, t.ex. månadsvis. Då kommer de överföra varje månad tills du tar bort den. Om du väljer t.ex. Collector så sätter du in pengar hos dem via post- eller bankgiro med ett OCR-nummer, precis som när du betalar en räkning. Nackdelen med den lösningen är att du inte kan automatisera det och då måste du lägga in betalningar i framtiden och det brukar bara gå max ett år framåt. Sen går det fort att flytta mellan banker och SBAB, senast nästföljande bankdag finns pengarna på kontot.

Det är bara du som har disciplin att hålla fingrarna borta från din buffert. Det går snabbt att flytta pengar från ett ISK också, kanske någon dag extra.

Om du sparar 6000:- på ett år hos SBAB så får du 39:- i ränta före skatt. Om du hittar någon med 0,75% får du 6:- till. För mig är smidigheten och automatisering värd 6:- per år.

Ett annat tips är att årsspara. Jag har två konton hos SBAB, en buffert och ett årssparkonto. Till årssparkontot spara jag varje månad 1/12-del av olika årsavgifter, t.ex bilskatt. Jag har en stående överföring från mitt lönekonto dit på 300 varje månad. När sen vägskatten kommer plockar jag därifrån. Skitsmidigt! Det gör att jag undviker stora årskostnader. Allt som debiteras per år gör jag så med, även om det bara är några hundra så sätter jag in 20:- varje månad så blir det ingen överraskning. Du kan ha upp till fem konton hos SBAB.

Jag tror på automatisering så mycket som möjligt och man behöver det om man ska få styrning på sin privatekonomi. Jag har också haft fula lån och krediter på flera hundra tusen. Det går att ta sig ur. Automatisering och disciplin var min medicin!

Verkligen ett stort lycka till och en eloge att du tar tag i det. Jag skulle råda dig att börja spara till dottern redan nu, om det så bara är 100:- varje månad så gör det skillnad över tid, jag lovar!

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack Fredrik. Dina svar har hjälpt mig långt. Så nu ska vi satsa frammåt och börja med att skapa konton.

/ Erik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kul! Jag hoppas genuint att det kommer gå bra för dig, men som Jan skrev i en artikel här om dagen; flit och systematik är bra redskap. Det kommer inte gå fort, men det kommer lösa sig.

Evry little helps, som en kollega sa till mig en gång. Jag tycker det är bättre att hitta bra och stabila lösningar än att jaga någon krona här och där i ränta. Jag tror Jan har skrivit om det också, att lägga tid på rätt saker.

Stort lycka till än en gång!

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-17 klockan 17:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.