Börs eller bankkonto
Sök:

Börs eller bankkonto

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Stefan Blomqvist

ställde för sedan frågan: Börs eller bankkonto

Hej!

Jag är osäker på hur jag ska tänka gällande kommande sparande. Jag planerar att om cirka 3-5 år köpa mig en bostadsrätt. Jag har idag en större summa pengar på ett vanligt 0,6% konto men är mycket osäker på hur jag ska göra med kommande pengar av lön. Jag har möjlighet att lägga undan cirka 11 000:- per månad. Ska jag fortsätta placera mina 11 000:- per månad på mitt investeringssparkonto som idag består av billiga indexfonder eller är detta för osäkert under den tidsperiod jag planerar eller ska jag föra över dem på mitt 0,6% konto?

Mycket tacksam för tankar.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

För 3-5 år spartid är det nästan uteslutande obligationer som gäller. Problemet är att obligationer i dagsläget avkastar väldigt lite 0-1% så sparkonto kanske är bättre. Kolla om du kan binda räntan. Annars kan du bygga din egen hedgefond med 10-20% aktier och 80-90% obligationer. T.ex. Avanza Global 10% och AMF Räntefond Lång 90%. Du skulle också kunna ha Spiltan Räntefond Sverige t.ex. 10/45/45 fördelning eller 20/40/40. Du kan själv välja en lämplig risknivå för just dig.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Frågan är om det är värt krånglet, med tanke på den lilla uppsidan jämfört med ett bra sparkonto som ändå kan ge uppemot 1%, och det garanterat och med insättningsgaranti. Jag hade nog bara kört på sparkonto för en tidsperiod så kort som 3år.

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Kalle

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-28 klockan 19:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.