Börsen
Sök:

Börsen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: Börsen

Hej

 

Jag har nyligen sålt min lägenhet och fått en större summa som jag inte riktigt vet hur jag ska göra med.

Vill ju inte lägga allt på börsen för att jag vet ju att jag kommer behöva dessa pengar igen inom 3 år.

Så går man på regeln 10%/år så tänker jag att jag kan lägga 20% av dessa.

Men då kommer frågan vad de ska invisteras i för att få så bra avkastning som möjligt.

Ska man tänka typ utdelningsaktier eller kanske investmentbolag för att få så stor spridning som möjligt.

Ser fram emot hur ni tänker om detta

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Bäst spridning får du i en global indexfond. Typ Avanza Global eller Länsförsäkringar Global Indexnära. De flesta investerare brukar inte slå index på sikt i vilket fall så chansen är störst att du tjänar pengar med en sådan fond. En stor fördel med globalindex är att du kan sätta allt i en enda jättebillig fond och sedan luta dig tillbaka. Det tar i stort sett ingen tid, och du får den strategi som har bäst vetenskapligt stöd.

Finns också Lysa.se som är en rätt bra fondrobot. De ställer frågor om dig och din ekonomi som hjälper dig att förstå din egen riskbenägenhet. Sedan föreslår de en fördelning mellan aktier och räntor. Aktiedelen placerar de i något som i stort sett är en global indexfond. Även här kan du sedan luta dig tillbaka och låta alltsammans sköta sig självt. De är lite dyrare än att bara skaffa en globalfond direkt, men då får du också den där hjälpen att tänka igenom sparandet.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Har stora delen av mitt sparande i indexfonder. Har byggt upp 2 portföljer (efter nått mitt buffert mål) på medel och lång sikt.

  Nu har jag en summa som ska ligga i två år bara och att bara ha det liggandes på ett sparkonto är ju egentligen bäst med låg risk det är jag medveten om.
  Dock känner jag att då jag inte ska röra dessa på 2 år utan de ska bara ligga där funderar jag på att sätta 10-20% i något mer aktivt och det är detta frågan handlar om.

  Vad är det bästa för dessa 10-20% om man inte vill ha det på ett sparkonto

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har mitt vanliga sparande i mina fondportföljer på medel och långsikt.

 

Det jag undrar är då jag har ca 50000 (15%) från en vinst på en lägenhet så tänkte jag att jag kan lita desa jobba lite utöver att ligga på ett sparkonto i 2-3 år.

Därför jag undrar vad som kan vara bästa tanken på hur man invisterar dessa.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Att placera pengar i en globalfond med tidshorisont på tre år skulle jag aldrig göra. Du får ju både valuta- och kursrisk.

  Det kan gå bra, men du kan även förlora tjugo procent eller mer. Allt beror på vilken riskprofil du vill ha.

  Placerar du i svenska investmentbolag så slipper du valutarisken, men du har kvar kursrisken. Det är möjligt att investmentbolag och utdelningsaktier kan stå emot bättre vid en eventuell börsnedgång. Helt säkert kommer de ändå också att sjunka i värde vid en börsnedgång.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Nestor,

  Jag tänker SEB Sverige Indexfond som har ca 300 bolag. Den skulle kunna vara ett alternativ då den är ganska bred. Om man har kanske 30-40% i den och resten i Spiltan Räntefond Sverige så skulle det kunna vara ett alternativ. Risken finns kvar, men kanske inte lika stor.

  Vad tror du om det?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Indexpatronen
 3. Vit pil

  Du tänker man kör en Indexfond/Ränte fond på 40/60 på två år då alltså?

  Ja det skulle kunna vara något, samtidigt så tänker jag att man kanske kan ta lite Högre risk även om det bara är två år för att kanske maximera avkastning på kort tid. Varför jag tänkte investmentbolag

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 4. Vit pil

  Fredrik,

  Om du tar högre risk på dessa två år genom allt i en global indexfond, så får du räkna med att du kan förlora upp emot 50% av beloppet. Tyvärr så aktiemarknaden fungerar!

  Lycka till med ditt sparande!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-01 klockan 10:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.