Börsen vid hyperinflation
Sök:

Börsen vid hyperinflation

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karl

ställde för sedan frågan: Börsen vid hyperinflation

Hejsan.

Har haft lite tankar sen jag började investera.

Vad sker egentligen med ens fonder (eller rättare sagt de underliggande aktierna) vid hyperinflation?

Är det en försäkring på det sättet att fonderna går upp i samma värde som valutan i fråga?

Läste en artikel angående inflationen i Ukraina där en stackars familj hade sparat upp till en bil, men en dag så räckte bankkontot endast till en limpa.

Och en bonusfråga: vad sker med ens fonder vid bytet av valuta? Om t.ex. Sverige skulle gå med i EMU.

Tack och hej.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

En hyperinflation uppstår i samband med en oerhört djup ekonomisk kris. Långt innan hyperinflationen lär värdet på ditt sparande i fonder ha sjunkit dramatiskt. Även om värdet går upp i takt med inflationen, så kan din fondförmögenhet i stort sett redan vara näst intill utraderad.

Byter vi valuta så konverteras kursen om från SEK till Euro. Detta  kommer i så fall att förhandlas fram mellan EMU och Konungariket Sverige. Bestäms kursen till aktuell kurs mellan Euro och SEK blir det kortsiktigt ingen skillnad. Långsiktigt är det kanske bra, eftersom vi då slipper kronförsvagningen mot euron.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det beror väl ändå lite på vad fonderna innehåller. Har du en globalfond och hyperinflationen är begränsad till landet du bor i så borde ju fonden hålla värdet, och alltså gå upp motsvarande valutaförsvagningen. Innehåller fonden endast lokala tillgångar så lär det dock bli som Nestor skrev.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 2. Vit pil

  Blir det hyperinflation i Sverige lär nog börserna rasa i hela världen. Men OK, skulle Sverige bli ett nytt Argentina eller värre, så visst då är din anmärkning relevant.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-18 klockan 21:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.