Börsfall i procent
Sök:

Börsfall i procent

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jenny

ställde för sedan frågan: Börsfall i procent

När jag i dessa tider hör om börsfall på t ex 25 eller 35 procent förstår jag det som att en hundralapp före fallet på 25% nu är värd 75%. Det känna inte så komplicerat.

Men när jag går in och av nyfikenhet kollar olika börser eller fonder blir saken annorlunda. Jag har t ex varit inne på Lysa och kollat deras breda portfölj. Från 19/2 till 31/3 kan man t ex se ett fall från 45,3% vinst sedan fondsstart 31/12 2016 till 15,3. Då tänker jag att en hundralapp investerad vid fondstart skulle vara värd 143 kr 19/1 men endast 115 kr 31/3.

143-115= 28

28/143 = ett fall på 19,5%.

Men kikar jag på den simulerade utvecklingen får jag helt andra siffror. En hundralapp 1/1 1999 skulle 18/2 i år varit värd 363 kr. 27/3 endast 260. (Jag får inte exakt samma datum men skillnaderna motsvarar inte diffen nedan).

363-260=103.

103/363= ett fall på 28,3%.

Inte kan ett fall i en portfölj bli olika stor i procent beroende på när jag investerade?

Frågorna blir:

 • Hur går detta ihop? Kan någon hjälpa mig reda ut begreppen och hur jag ska räkna?
 • Om någon säger att börs eller portfölj X sedan 19/2 fallit t ex 20%, förstår jag det rätt som att varje hundralapp 19/2 nu är värd 80 kr?

Tack på förhand!

Jenny

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det blir ju alltid lite krångligt räknemässigt när man uttrycker upp- och nedgångar i procent, eftersom varje procent blir olika stor…

Men nej, det ska inte bli olika nedgångar för samma fond under samma period. Du jämför dock inte exakt samma period, vilket kanske kan vara förklaringen i dessa dagar då börserna rör sig extremt mycket.

Ja, ett fall med 20 % under en viss tidsperiod innebär att en andel värd 100 kr har minskat i värde till 80 kr under perioden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Och en uppgång med 20% från 80 kr blir 96 kr. Men när man lägger till ränta på ränta-effekten varje dag hänger inte min miniräknare längre med. Kapacitet räcker inte till och batterier tar slut.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Du måste alltid titta på vilken tidsperiod en siffra avser. När man nu pratar om en nedgång på -30% är det ofta från all time high, dvs när börsen eller fonden eller vad det är stod som högst.
  Sedan måste du skilja på procent och procentenheter. Googla det och lär dig förstå skillnaden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Silverräv

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-02 klockan 14:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.