Rädd för börskrasch - pengarna ska användas till bostad inom 2 år
Sök:

Rädd för börskrasch – pengarna ska användas till bostad inom 2 år

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Per

Den här artikeln publicerades 2017-04-06 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Rädd för börskrasch – pengarna ska användas till bostad inom 2 år

Jag blev lite orolig efter att ha läst Henrik Mitelmans artikel om börskrasch. För långsiktiga fondsparare är det oftast bäst att ända vara kvar på börsen då den till slut vänder upp igen.

  • Personligen kommer jag behöva ta ut mina besparingar om ca två år för bostadsköp och undrar om du har några råd?

Jag har pengarna i indexfonder i Europa, Sverige och USA.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Per,
Två år är väldigt, väldigt kort investeringshorisont för aktier. Det är en avvägning som du måste göra, det finns ju en risk att börsen går ner kraftigt (även om den kommer att gå upp igen på sikt) och på två års tid finns det risk att du förlorar en hel del. Börsen är högt värderad nu, men det kan lika gärna fortsätta i 5 år till. Om du vet en summa som du behöver om 2 år kan det vara smart att flytta över det till en säkrare investering.

Men det är ju som du säger, långsiktigt bäst att vara kvar, men om det kommer en ordentlig sättning lagom till när du ska ta ut dina pengar, hur resonerar du då? Kan du avvakta med bostadsköpet 1-2 år i väntan på att börsen återhämtar sig?

Du har ju också spridit dina risker mellan Europa, Sverige och USA. Så du är inte exponerad mot endast en marknad heller.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Jag håller helt Martin i sin kommentar. Jag skulle säga att om du behöver pengarna inom två år, placera minst 80 procent av pengarna på ett sparkonto med fast ränta:

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-06 klockan 21:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.