Börskrasch till följd av Coronavirus??
Sök:

Börskrasch till följd av Coronavirus??

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Roger

ställde för sedan frågan: Börskrasch till följd av Coronavirus??

Hej!
Jag tillhör dom som upptäckte det här med fondsparande alldeles nyligen(2veckor sedan) och har investerat en ganska ansenlig summa i både Lysa, Avanza global, Spiltan aktiefond investmentbolag, Avanza Europa,  Robur Access Global, Robur Technology, Robur Access USA och Avanza auto 3.
350000kr ligger i Lysa och 25000kr ligger i vardera av de andra fonderna.

Jag börjar nu bli lite orolig över spridningen av Coronaviruset och hur det kommer att påverka hela världsekonomin. Får dom inte bukt på viruset och dess spridning snart, så kommer det ju onekligen att påverka länders ekonomi och i ett ”värsta scenario” så kan det bli riktigt illa. Än är vi inte där, men om man nu leker med tanken att det är dit vi är på väg, vad göra och hur förbereda sig ”bäst”.
Jag vet allt det där med att sitta still i båten och att man lika gärna kan singla slant, men om vi nu skulle vara på väg mot en större börskrasch…?
Skall jag vikta över det mesta som jag har på Lysa till räntor och hoppas på att det dämpar fallet tillräckligt på det andra? Eller bara låta bli att gå in och kolla på värdeutvecklingen i en sisådär 5 år? Eller sälja av något medans man fortfarande är på plus?
Hur gör ni? Sitter ni still i båten eller börjar ni agera och förbereda er på ett ”utifall att”

Det finns 8 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hur det går med börsen kan ingen svara på.

Hur gör jag?

Jag är differentierad och för närvarande har jag ca 35 % på börsen. Börjar det gå rejält nedåt så säljer jag hälften. Fortsätter det att dippa efter det  säljer jag hälften av kvarvarande osv.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Skapa en portfölj du är nöjd med under alla scenarion. Du ska inte sitta och pilla på den efteråt om du nu inte ändrar din strategi. Förutom ombalansering under börskrasch vilket innebär att du köper aktier lågt. Tyvärr så kan man inte tjäna pengar på börsen utan en eventuell nedgång kortsiktigt, för en uppgång långsiktigt. Smällen man tar är liksom max drawdown. Räkna med -58% vid ett tillfälle för en 100% aktieportfölj som följer MSCI World indexet och så vidare. -30% för 50% aktieportfölj. -15% för 25% aktier.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

välj din långsiktiga risknivå och fortsätt månadsspara. spekulera inte i framtiden och sluta läs tidningen.

och om vi är påväg mot en börskrasch? investera inte pengar du inte har råd att förlora.

så stor osäkerhet som du uppvisar så borde du kanske inte ha mer än 50% i aktier och 50% i räntor. då behöver du aldrig mer oroa dig för om det ska gå upp eller ner, eller om du har haft för mycket/för lite i aktier/räntor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ett litet förtydligande i min fråga ovan:

Börjar ni tänka på Coronaviruset och dess påverkan på ekonomin?
Om så är fallet, gör ni något åt det vad det gäller era egna portföljer?
Om så är fallet, vad gör ni? Viktar åt mer räntefonder? Säljer av lite? Sitter lugnt i båten?

Ps. Jag har råd att förlora mina pengar, men jag vill inte göra det. (Eller åtminstone minska risken)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Enligt den effektiva marknadshypotesen så är all känd information redan reflekterad i priset. Om någon vet att t.ex. coronaviruset är värre, än alla andra som investerar, så kommer de investera på ett sådant sätt som reflekterar det. Och när dom gör det så kommer priserna ändras. Dvs säljer någon aktier så kommer aktiepriserna i tillräckligt stor nivå så kommer aktiepriserna att gå ned om allt annat är samma. Frågan är att om du är bättre än de hundratusentals eller miljontals som investerar, inklusive alla robotar och så vidare. Och det är dom som har satt priserna som dom är nu.

  Tänk t.ex. Wisdom of the Crowds. När 1000 personer gissar vikten på en oxe så är genomsnittet nära den sanna vikten. Den sanna vikten är priset just nu med all information som är känd. Det som är intressant är att väldigt få professionella kan slå marknaden innan och efter avgifter på en månadsbasis (10% och. 0.6%).

  Det vi vet som oprofessionella investerare är att marknaden kommer gå ned, vare sig det är coronaviruset eller något annat. Och i princip ingen vet när. Historiskt kan man veta hur mycket den gått ned förut.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Aen
 2. Vit pil

  Investera en del av portföljen i guld och silver som historiskt sett stiger vid oroliga tider. Kolla bolagen på GDXJ :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anton

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Roger

Börsen har ju haft en fantastisk utveckling över de senaste åren. Olika individer har tagit del av utvecklingen olika lång tid. Olika personer har ju varit olika exponerade mot börsen. Därför blir svaren du kan förvänta dig olika.

Att sluta läsa tidningarnas ekonomisidor och glömma sitt börsexponerade innehav kan du kanske göra om du vet att du inte behöver sälja förrän om tidigast om 10 år, helst ännu längre fram i tiden.

Jag har tagit del av utvecklingen på börsen under många år och fått en fantastisk avkastning. Jag vill kunna använda mina pengar under de närmaste 10 åren. Så jag kommer att sälja av successivt vid nedgång.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

nej jag tänker inte på några virus. marknaden går upp och ner, kraschar ibland och rallar ibland.

samhällshändelser påverkar ekonomin hela tiden, jag har inte tid att spekulera i olika händelser. jag är en passiv investerare. jag agerar inte på nyheter.

jag köper aktier när jag har pengar över och säljer räntor när jag behöver pengar.

jag har en fast fördelning mellan aktier och räntor och ser till att alltid ha så mycket pengar i räntor som jag kan tänkas behöva de närmsta 5 åren.

och eftersom jag sparar 30% av min lön varje månad så kommer jag behöva ca 0 kr/mån utöver min lön så länge som jag har ett jobb.

när jag närmar mig pensionen kommer jag successivt sänka min risk med 3-4% / år under en 10 års period. för att sedan börja leva av 3-4%/ år av kapitalet så länge jag lever.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ingen kan se in i framtiden. Varför inte söka upp på YouTube ”who press conference 21 february” och sedan bilda dig din egen uppfattning? Titta gärna även på ”Doktor Mikaels lektion i handtvätt” på samma plats, om (säsongs)influensa och handtvätt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej

 

Det är extremt sent i cyckeln just nu. Själv skulle jag i de närmsta åren lägga på guld och silver fram till nedgången. Där silver har högre potencial att stiga mer än guld i förhållande till sitt värde.

 

Vist viruset kan vara den tuva so. Stjälper lasset men framför allt i usa så har börsen hållits uppe genom att trycka pengar å frågan är hur länge de räcker. Jag har tagit bort allt som är i usa eller Dollar. Det är nämligen så att det i usa inte kommer att finnas så mycket som inte kommer att drabbas då de där nu har en bubbla som täcker allting utom guld och silver. De är i cyckeln nu ungefär som de var under 2007/08. 0 med tanke på att det är nästan bara stockbybacks som har drivit den amerikanska aktierna de senaste decenniet sp funns det en riks på att problemet intp går att komma undan denna gång då de brände alla möjliga medel 2008/09 utan att fixsa orsaken. Det är därför alla sedelpressar har kört som bara den sedan 2008/09. Personligen räknar jag med att nösta krach kommer att vara betydligt värre än 1929. Då potential där börsen i Usa kan gå ner till noll eller nästan noll då även dollar i sig själv är på väf att gå mot noll nu när den inte är kopplad till guld längre vilket den var 1929.

 

Än så länge så har de haft en låg inflation till trotts att de har tryckt mer pengar än någon sin tidigare men det är för att de inte har haft ett momentum. Nu när de gjort sim de har gjort så när momentum kommer igång så kommer det inta bara att gå fort utan ickså stort. Endel räk ar även att dollarn livslängd är nådd och i nästa lroch så kommer de att mpste ersätta den med något nytt som då kommer att vara knuten till tex guld.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om du sparar långsiktigt, så sitt lugn i båten. Har du möjlighet att månadsspara så är det ju s a s ”rea” om värdet på de fonder du satsat på sjunker.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rickard Bergwall
 2. Vit pil

  Det är alltid svårt att spå framtiden. Men om man vill skapa oro kan man göra det ganska enkelt genom att sätta mörka glasögon på sig och sprida egna hemmasnickrade prognoser. Om man nu kan finna någon njutning i sånt.

  Vi är nu i mitten av en lågkonjunktur och ändå ser det inte så fruktansvärt illa ut. Kanske börjar det vända till det bättre redan efter sommaren, vem vet?

  https://www.va.se/nyheter/2019/11/07/konjunkturen-redan-pa-vag-att-bottna—kan-vanda-upp-igen-under-2020/

  https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/Prognoser-om-ekonomin/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ingemar. Att aktiemarknaden skulle gå till noll skulle ju betyda i praktiken att inga företag klarar av att generera vinster längre, vilket låter högst osannolikt.

tror du på en total systemkollaps? Alla företag går i konkurs, alla är arbetslösa, finns varken efterfråga eller tillgång på varor och tjänster? Att vi kommer få se en utbredd svält och död i den utvecklade världen? Jo tjena.

Så länge företagen kan skapa vinster kommer aktieägarna få ta del av det på lång sikt. Kortsiktiga svängningar upp och ner är inget att bry sig om.

ni har för hög risk om ni är så paranoida. Vad spelar det för roll vad som händer på kort sikt? Sänk din risk till en nivå där du är trygg och sluta spekulera.

Det är väl sagt att de pengar du köper aktier för idag bör du har minst en 10 års horisont på. Vad som händer mellan idag och feb 2030 är egentligen helt ointressant. Jag kan vara back -99% fram till 31 Jan 2030. Det kan jag skita stort i så länge jag är på plus igen i feb 2030 när jag tänker sälja. Sannolikheten att kursen står högre feb 2030 jämfört med idag är ganska hög, bubbla eller inte.

Nästan ingen 10 års period har varit negativ eller vad är det Jan brukar säga. Sannolikheten är iaf väldigt låg för negativt utfall.

Köp aktier regelbundet så du samlar på dig fler 10 års perioder så ökar du dina chanser ännu mer för positiva utfall och öka din horisont om du är orolig. Pengar du behöver de närmsta 20-30 åren ska du kanske ha på sparkonto då. Sen in med resten haha. sannolikheten att kursen står högre om 30 år mot idag är väl ganska nära 100%

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag menade mer att man inte bör gå in just nu när den mycket snart kommer att gå ned kraftigt. Det är då bättre att vänta lite så att man går in när den är låg och inte i toppen där den är nu.

  Sen så var de under 2008/09 bara timmar iväg ifrån en total systemkolapps i 2008/09. Tyvärr så fixade de inget då å vi får betala för det under denna nedgång. De flesta experter som jag har sett tror att väst kommer att gå likadant som för Japan där de ännu inte har återhämtat sig 30 år senare just för att de bara trycker å trycker ny valuta. Det har aldrig i historien tryckts så mycket valuta som de har gjort nu. Än så länge så har Inflationen bara stannat inom husmarknaden och aktier. Vilket har byggt upp en kopiös möjlighet till momentum. När den börjat väl att röra på sig så kommer det att vara en tsunami som kommer att skölja in och kan leda till en världsomspännande hyperinflation. Troligen så kommer USA denna gång att inte kunna undvika en systemkolapps då de redan har förbrukat all ammunition. Visst de kan ju trycka nya pengar i all oändlighet men nu när allt fler slutar att använda dollarn så kommer de inte längre att kunna utnyttja det lika mycket som sist.

  Den stora frågan är bara hur mycket resten utav värden utanför USA kommer att klara sig när deras ekonomi går under. De är ju just nu inne i en konstgjord bubbla skapad utav bl.a. federal reserv. Det är en Hyperbubbla som de kallar bubbel of everything exept gold and silver eller motsvarande.

  Det har aldrig tidigare varit så stor skillnad mellan den riktiga marknaden och aktier. Dessutom så följer aktiekursen relativt bra tryckkurvan som centralbanken har för valutan i usa. Så här sent u en utveckling som vi är i nu då vi på randen till nästa börsnedgång så är det inte bra att gå in då är det bättre att vänta något åt så att man kan komma in i botten på kurvan då vi nu är i toppen.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Ingemar Grahn

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Var har du köpt SPÖKULAN Ingemar att du ser allt som vi inte alla andra ser? Då ska vi ned till 0 och börja från början! Allt kraschar utom guld. 3-e Världskriget på gång! Vad säger kristalkulan där? Är jordens undergång ganska nära?

Mvh. JK

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag är övertygad om att marknaden har underskattat effekterna av Covid-19 viruset. Man ser det fortfarande som ett Kina-problem och hoppas att produktionen i Kina snart ska komma igång igen. Det är inte omöjligt att epidemin snart börjar klinga av i Wuhan. Däremot tror jag att det är oundvikligt att viruset nu kommer sprida sig i resten av världen. Efter som det saknas sjukvårdskapacitet för att ta hand om de ca 15% som drabbas av lunginflammation så kommer man försöka minska hasigheten på spridningen genom att uppmana, eller tvinga, människor runt om i värden att hålla sig hemma och inte gå till skola eller arbete. Detta kommer störa den globala varuproduktionen. Myndigheter kommer förmodligen försöka stimulera ekonomin på olika sätt. Men jag tror det är oundvikligt att företag runt om i värden kommer gå omkull. Om det blir varubrist kan det leda till prishöjningar och inflation och i förlängningen höjd ränta, något som vi inte varit vana vid den senaste tiden.

Samtidigt är inte Covid-19 någonting som hotar den mänskliga civilisationen. Om ett år har epidemin säkert klingat av och de fall av Covid-19 som fortfarande förkommer vet vi förmodligen hur vi ska behandla på ett effektivt sätt. På några års sikt har aktiemarknaden säkert återhämtat sig efter en eventuell nedgång.

Jag har fortfarande kvar större delen av mitt aktieinnehav men har sålt aktier relaterade till fordonsindustrin och några japanfonder. Förmodligen kommer jag sälja delar av mitt kvarvarande fondinnehav de närmsta dagarna.

Jag skulle inte råda någon investera en stor mängd kapital just nu. Jag tror det är betydligt bättre att dela upp investeringen och ”månadsspara” under det närmaste halvåret.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Helt rätt gjort Per! Jag håller med! Fast just att det ska ta ETT HELT ÅR innan är på gång tyckte jag var lite pessimistiskt!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  mysharedworld

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-22 klockan 09:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂