Kommer det en börskrasch snart och ska man vänta tills den kommer?
Sök:

Kommer det en börskrasch snart och ska man vänta tills den kommer?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Eli

Den här artikeln publicerades 2017-07-27 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Kommer det en börskrasch snart och ska man vänta tills den kommer?

Hej, jag har läst på en del om börskrasher senaste tiden och analyserat historiska beteenden på börsen. Det ser ut som vi haft en väldigt bra tid senaste åren och det verkar som om många företag är ganska övervärderade. Börsen är dessutom väldigt instabil nu och många aktier kan gå upp eller ner tvåsiffriga % på bara en dag. Vi vet ju alla att börskrasher kommer att ske, och nu verkar det onekligen som det inte är alltför långt borta.

 • Hur planerar ni att göra?

Jag funderar på om man ska sälja av en viss % av sina aktier/fonder och vänta ut denna krash, för att sedan köpa tillbaks på en låg nivå. Vad tycker ni om denna taktik, och hur mycket borde man sälja av och ha i kapital?

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej Eli,

Det är en klassisk fråga som du ställer. Jag delar Johns svar helt och hållet. Om jag ska sväva ut på den lite så skrev jag en artikel på samma fråga för ett par år sedan:

Det man kan säga att rent statistiskt brukar man förlora pengar på att försöka tajma marknaden. Om jag minns rätt så gjorde Vanguard en undersökning där man konstaterade att dessa försök att tajma marknaden kostar i genomsnitt 1.1 procent per år i årsmedelavkastning. Det föranledde att en känd fondförvaltare (minns inte vem just nu) sa:

Mer pengar har förlorats på att försöka tajma marknaden än i själva krascherna.

Det är alltså inget jag kan, från ett statistiskt perspektiv rekommendera. Det bästa du kan göra är att spara regelbundet oavsett hur börsen går. Dessutom ska man säga att när kraschen väl är ett faktum så är det väldigt svårt att köpa då. Jag vet själv att köpa aktier 2008 mitt under finanskrisen var något av det svåraste jag har gjort och då har jag ändå hållt på i nästan 20 år med sparandet. Det är enkelt att säga när känslorna är bortkopplade och väldigt svårt när det väl gäller.

Jag själv månadssparar regelbundet och sedan använder jag belåning eller andra pengar (t.ex. buffert) när det kraschar för att öka månadssparandet under de månaderna.

Lycka till med ditt beslut och ditt sparande!

Jan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Takc för svaret Jan! Ja innan börskrasher har ju marknaden en tendens att gå väldigt bra vilket gör det tråkigt att hoppa av.

  Jag tänker mig ändå att det är rimligt att ha en viss % av sina pengar i investeringar som inte backar under en krasch, för att sen investera dessa i fonder eller liknande under kraschen. Som jag sa till John, även om man inte tajmar absoluta botten så tjänar man ändå bra på att kunna stoppa in en större summa när tillfälle ges?

  T ex har Warren Buffet just nu mer rena pengar än någonsin som han sitter på (genom Berkshire), tror det är typ $80 miljarder. Många andra stora investerare tror också på en nalkande krasch.

  Vi får se, jag kanske säljer av 20% eller så av mitt innehav och hoppas på det bästa :) Tack för en fantastisk blog!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eli

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Långsiktigt och historiskt återhämtar sig ju börsen efter en större krasch, även om det kan ta flera år.

Men frågeställningen är intressant. Generellt bör man nog inte försöka tajma marknaden för det är mycket svårt och en krasch kan vara långvarig / följas av flera krascher osv. När är det rätt läge att gå in igen?

Sen glömmer man ju gärna att när börsen kraschar är det riktigt billigt att köpa aktier/fonder!

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Självklart är det omöjligt att tajma den absoluta botten perfekt :) Men en krash innebär ju att börsen backar typ 40-50 % under några dagar. Sen om den backar ännu mer spelar inte jättestor roll. Så även om jag inte tajmar den absoluta botten så tjänar jag bra mycket mer på att investera efter en backing på X% mot om jag legat kvar med alla mina pengar. Hoppas jag lyckas förklara vad jag menar

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eli
 2. Vit pil

  Njae, det är sällan man ser sådana spektakulära krascher, snarare handlar det om en kombination av stora och små nedgångar under upp till ett till två år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Kör på tills du känner att nedgången är en krasch. Då säljer man givetvis av rubbet snabbt som attan. Sen sitter man och gnolar på de pengarna tills man ”tror” att botten är nådd. Då börjar man månadsvis köpa på sig igen. När man har nått toppen på nästa högkonjunktur så inser man att den här metoden står för ca 80% av det värde man har.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael Johansson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-27 klockan 12:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.