Börsnedgång, 7 ap fond
Sök:

Börsnedgång, 7 ap fond

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Helen

ställde för sedan frågan: Börsnedgång, 7 ap fond

Hej!
Har inte gjort något val, så jag har alltså 7 ap fonden. Hur tänker du där, tycker du att jag ska flytta över till kortränkefonder men tanke på ev stort börsfall?

Jag är 53 år och egenföretagare, så de pensionspengarna är ju extra viktiga för mig så att säga.

Tipps på vilken, eller vilka räntefonder i så fall.

 

Mvh

H

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej

Om du planerar att gå i pension när du är 65 har du alltså 12 år kvar minst. Dina pengar kommer sedan betalas ut löpande och kommer i snitt placeras på ännu längre sikt. Under dessa 12 år kommer vi sannolikt få se minst 2 kraftiga nergångar på minst 40% baserat på historisk data. Historiskt har det samtidigt nästan alltid varit fördelaktigt att spara på börsen över perioder mer än 10 år även om du köpt in dig precis på toppen.

Jag tycker att du tar en för stor risk i form av utebliven avkastning om du placerar endast i räntefond. Med dagens ränta och inflation kommer du att ha förlorat pengar när det är dags att gå i pension. Om du vill minska risken kanske Jans nybörjarportfölj kan vara något? 60% aktiefond och 40% räntefond. AP7 SÅFA har en mer aggresiv fördelning som kör 100% aktier till man är 55 för att därefter vikta in mer och mer räntor. Både AP7 aktiefond och AP7 räntefond är utmärkta fonder. Jag föreslår att du manuellt väljer dessa och viktar som du själv känner dig bekväm med.

Angående din fundering om eventuellt stort börsfall tycker jag att du ska kolla på historik långt tillbaka i tiden och själv se de stora börsfallen. De kommer med jämna mellanrum och kortsiktigt kan man förlora stora pengar. Historikt har det som jag tidigare sagt varit fördelaktigt att spara i aktier om det är över längre tid. Om du som jag inte tror dig kunna förutse marknaden kan du bara göra ditt bästa genom att allokera mellan aktier och räntor en gång per år.

Lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-08 klockan 16:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.