Börsnedgång
Sök:

Börsnedgång

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lena

ställde för sedan frågan: Börsnedgång

Vilka billiga fonder sjunker minst vid börs nedgång tips tack har nu seb sverige 20procent lä global index 40procent spiltan invetmentbolag 20 procent och lä tillväxtmarknad 20 procent sparar 5000 kr i månaden är detta bra ??Mvh Lena

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Här är några tumregler om aktiesparande.

Jämfört med sparande i bank går Börsen bättre än banksparande fyra gånger av fem. På tio år är utfallet nio av tio. På tjugo år går den i princip alltid bättre. Månadssparar du kan utfallet på fem år bli något bättre. Detta är historiska siffror. Sparande i aktier alltså väldigt långsiktigt. I det långa loppet spelar en nedgång på ett år eller så ingen större roll.

Vi lever i en internationell värld, vilket innebär att aktiemarknaderna i industriländerna har en förmåga att på sikt gå någorlunda lika bra. Det stör mig därför inte att du har överviktat svenska aktier. Din lön, din blivande pension och dina eventuella barnbidrag kommer alla att utbetalas i SEK.

Du har däremot en övervikt i tillväxtmarknader, vilket påtagligt ökar din risk. Personligen tycker jag att du skall dra ner denna till fem procent. De femton procenten kan du lägga på den globala portföljen, alternativt ett räntesparande.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Visst det är bra fonder men är du orolig för börsnedgång ska du inte ha 100% aktier.

Omfördela i så fall till  10%-40% räntefonder/hedgefonder/guld/råvaror.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Men jag sparar på lång sikt är det bra fördelning då ?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ingen, absolut ingen kan på förhand tala om vad som är det bästa sparandet. Utifrån historiska erfarenheter kan man dock försöka att göra en portfölj som har en rimlig risknivå.

  Läs på denna blogg om Globala barnportföljen, om du inte har gjort det tidigare. De tankegångarna kommer du att ha nytta av.

  Sedan kan du, om du så önskar, modifiera den något.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-06 klockan 07:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂