Börsnoteringar
Sök:

Börsnoteringar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robin

Den här artikeln publicerades 2017-10-20 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Börsnoteringar

Tjena. Följande frågor går ju liksom lite emot hela tanken med denna fantastiska bloggen men jag ställer de ändå.

Är här någon här som ofta satsar en slant i börsnoteringar? Tänker de mindre bolagen som finns på exempelvis Nordnet?

Om du har erfarenhet av det, vilken strategi har fungerat bäst?

I min oerfarna värld borde de bolagen med en börsnotering med en aktiekostnad på 6kr per aktie inte sjunka så himla mycket vid noteringen. Ökar aktien med bara några kronor kan man ju göra en ok snabb vinst med en mycket hög risk visserligen. Så återigen, någon som brukar göra såhär eller har erfarenhet av det får gärna dela med sig.

Må väl!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du har tydligen fastnat för något som brukar kallas för frimärksaktier, alltså aktier som säljs för kostnaden av ett frimärke 5-10 kr. Jag skall försöka förklara varför jag tycker detta är en dålig ide.

Tänk att du har en 100 kr i form av en 100-lapp i plånboken. Om du byter ut den mot fem tjugor eller etthundra enkronor, får du mer pengar då? Naturligtvis inte. Värdet på tjugorna är en femtedel av 100-lappen och värdet på enkronorna är en hundradel av 100-lappen.

Likadant är det med aktier. Bara för att en aktie har en låg kurs så innebär inte detta att aktien är mer värd, eller att den kan gå upp kraftigt.  Skulle dessutom aktien sjunka i värde, blir fallet nedåt ganska så brutalt. Om en aktie sjunker från sex till tre kronor, så försvinner halva ditt kapital. När du köper en aktie så titta på nyckeltalen istället och se vad du får för pengarna.

Om ett företag vill in på börsen och har svaga siffror är alltså en variant att man försöker med en låg nominell kurs genom att pumpa ut enorma mängder aktier. Uppenbarligen är det allt för många som lockas av den låga kursen och hoppas på klipp som aldrig kommer. Ofta är det fråga om aktier som handlas på Aktietorget mm med en låg omsättning och stor risk.

Satsa istället på introduktioner på Nasdaqs större listor. Här är seriositeten betydligt större. Står någon av de fyra storbankerna eller en större fondkommissionär typ  Carnegie bakom, så är risken dessutom ganska låg vid en kort affär. De vill lyckas få kunder även fortsättningsvis, och brukar stödköpa några dagar i början, så att emissionen skall anses lyckad.

Jag önskar dig lycka till med dina fortsatta aktieaffärer. Strunta med frimärksaktierna, utan satsa på seriösa introduktioner. I och för sig går det säkert att någon gång göra ett klipp även på lågprisaktier, men långsiktigt så kommer du att förlora pengar.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-20 klockan 15:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂