Börsrädsla på kort sikt
Sök:

Börsrädsla på kort sikt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Matte

ställde för sedan frågan: Börsrädsla på kort sikt

Hej!

Tack för en extremt sund podd med KONKRETA tips!

 

Jag sitter i en sits där jag med största förmodan ska uppgradera min nuvarande bostadsrätt till en betydligt rymligare sådan tillsammans med min sambo inom 3-5 år.

Just nu sitter jag på lite mer än en halv bruttoårsinkomst i likvider och är så fruktansvärt kluven över vart jag ska placera dessa, jag vill inte riskera att sitta fast i en börssättning om drömobjektet uppenbarar sig på bostadsmarknaden pga en eventuell lågkonjuktur och att räntorna klättrat lite.

Vi delar åsikt om att man ska fokusera lika mycket på utgifterna som inkomsterna, därför funderar jag på om det smartaste alternativet för mig helt enkelt är att ammortera ned bostaden till 70% och således få ned mina räntekostnader med ca. 7500kr/år enl ränteförslag från banken. Ammorteringsgraden sjunker även vilket öppnar för ett ännu aggresivare sparande och förbättring av en redan god marginal för min hushållsbudget.

Detta är ju en garanterad minskning av utgifter, har du något förslag som slår denna filosofi på fingrarna och kan löna sig bättre genom ett lågriskalternativ? Korträntefonder? Guld? Är det något jag missar?

 

tack på förhand :)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

På så kort tidshorisont brukar man prata om att ha likvider, alltså garanterade pengar. Sätt inte pengarna i osäkra investeringar om ni vill kunna nå dem med kort varsel. Jag tycker avbetalning på lånet låter sunt. Amortering är ett sparande och det är där ni får högst ränta på pengarna (om ni har andra lån med högre räntor så betalar ni givetvis av de dyrare lånen först).

Om ni har bundet lån (inte rekommenderat) så riskerar ni tyvärr att få betala ränteskillnadsersättning. Då är det inte längre självklart bäst att amortera.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Inga andra skulder förutom några väl investerade år på CSN vilket jag inte har för avsikt att betala av snabbare än jag måste.

  Räntan binder jag 1 år i taget i förmodligen 2-3 år till innan jag ligger rörlig för att kunna sälja.

  Vad är risken att korta räntefonder skulle gå ned nu när det börjar lukta ränteökningar? Är det ens möjligt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Matte

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-22 klockan 14:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.