Bosatt utomlands
Sök:

Bosatt utomlands

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mikaela Nilsson

Den här artikeln publicerades 2017-06-28 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Bosatt utomlands

Hej Jan,Jag vill tacka dig för en otroligt bra blogg. Aldrig har jag varit mer klar för att starta min egen pengamaskin.

 

Jag önskar att bli kund hos nordnet och börja investera i indexfonder . Jag är svensk medborgare men skattemässigt bosatt i Norge. Jag kommer bo här ett par år för att  sen flytta tillbaks till Sverige. Jag undrar om detta kommer medföra några problem för mig eller något speciellt jag bör tänka på samt hur jag går till väga.

 

Med Vänliga Hälsningar,

Mikaela

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

jag arbetar med investeringsrådgivning i ett nära samarbete med en norsk firma (Connectum). Vi erbjuder oberoende investeringsrådgivning både i Norge och Sverige och arbetar i stor utsträckning mot expats i just Norge. Vi har därmed rätt hygglig koll på förutsättningarna för personer i din situation. Du är självklart välkommen att höra av dig till oss om du vill ha hjälp.

Har också några allmänna observationer som kanske hjälper dig och andra i liknande situation i funderingarna, men utan att känna till mer detaljer om din situation kan jag inte ge några exakta pekpinnar och råd.

 1. Så länge du skattar i Norge är det sannolikt enklast att ha ditt aktiesparande i Norge. T ex Nordnet finns ju där också (dock med ett annorlunda fonderbjudande i Sverige). Det kan absolut vara värt att prata både med deras svenska och norska kontor och höra vad de säger också.
 2. Du kan inte använda ett svenskt ISK så länge du är skriven i Norge.
 3. Ett svenskt aktie- och fondkonto kan fungera, men behöver förstås deklareras i Norge och blir troligtvis lite krångligare att hantera än ett norskt så länge du bor i Norge. Det kommer hur som helst att beskattas på samma sätt som ett norskt.
 4. En svensk kapitalförsäkring kommer under alla omständigheter att drabbas av svensk avkastningsskatt, men Norge beskattar kapitalförsäkringar annorlunda, vilket kan medföra ytterligare beskattning och deklarationskrångel i Norge. Se till att du är säker på vad som gäller här om du funderar på detta.
 5. Om du väljer en norsk plattform – vilken typ av konto du bör ha är inte lika självklart i Norge som i Sverige. De är just nu på väg att införa en kontotyp som kallas ”aksjesparekonto” som kan vara förmånlig i ditt fall, åtminstone för den del av portföljen du planerar att placera i aktier eller aktiefonder (funkar ej för räntepapper och fonder med mindre än 80% aktier). Kapitalförsäkring finns även här (kallas ”Investeringskonto Zero” hos Nordnet) men har lite andra för- och nackdelar än i Sverige.
 6. Se till att det inte blir fel när du skriver dig i Sverige igen. Läs på ordentligt vad som gäller för flytten och/eller ta hjälp, prata gärna med skattemyndigheterna både där och här så att du förstår vad som gäller och skattar rätt.
 7. Om du är ute efter att kopiera RikaTillsammans-portföljerna lär det bli svårt eller omöjligt att hitta alla de fonderna på någon norsk plattform. Överväg att försöka hålla det enkelt – du kommer väldigt långt med att låta aktiedelen representeras av en global indexfond som även investerar i tillväxtmarknader (t ex KLP har en sådan som är enkelt tillgänglig i Norge, bl a på Nordnet).
 8. Om du även tänker dig att spara i räntefonder bör du fundera över att använda en svensk räntefond eller annat räntesparande i SEK i stället för att ha räntesparande i NOK. Sparar du i NOK får du ju valutarisk. Utbudet av svenska räntefonder är dock väldigt klent på andra sidan kölen.

Vi har för övrigt ett whitepaper om situationen för expats i Norge som du möjligen kan ha lite glädje av, det går att ladda ned här.

Hoppas detta hjälpte!

Henrik Tell

Effektiv Förmögenhetsförvaltning – effektivff.se

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!!

  Har gjort likadant som trådskaparen men till Irland och undrar hur det blir för mig i detta fall. Har om jag förstått rätt exakt samma förutsättningar som ts och använder mig idag av ett avanza ISK konto som enligt avanza blir ett aktie & fondkonto efter flytt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!!

Har gjort likadant som trådskaparen men till Irland och undrar hur det blir för mig i detta fall. Har om jag förstått rätt exakt samma förutsättningar som ts och använder mig idag av ett avanza ISK konto som enligt avanza blir ett aktie & fondkonto efter flytt.

 

tack på förhand!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hittade för övrigt denna sida men inga erfarenheter tidigare och behöver läsa på mer om den.

https://www.degiro.ie

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Henrik,

har du erfarenhet av KF utomlands/Tyskland. Oklart hur denna ska beskattas, om öht, samt hur detta ska göras.

Har mailat Skatteverket men intresserad av att få din input.

Mvh
Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej, vågar inte säga så mycket om beskattning i Tyskland, kan inte den marknaden.

  Men. Om du har en svensk kapitalförsäkring kommer du att få betala svensk avkastningsskatt oavsett vad. Du behöver kolla upp om du kan göra avdrag för den svenska avkastningsskatten i Tyskland (vet ej om detta går) samt hur din KF ska beskattas enligt tysk skatterätt – det finns möjlighet att den t ex kan komma att beskattas dubbelt och/eller betraktas som en vanlig depå skattemässigt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik Tell

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-28 klockan 17:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.