Bostad annonseras som "kommande" / "snart till salu" av mäklarfirman
Sök:

Bostad annonseras som ”kommande” / ”snart till salu” av mäklarfirman

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alldeles nybörjare

ställde för sedan frågan: Bostad annonseras som ”kommande” / ”snart till salu” av mäklarfirman

Vad föreslår ni att man gör om en mäklare annonserar ut en intressant bostad under ”Kommande” eller ”Snart till salu”?

Vilka strategier finns, och vilka är bra? Ska man höra av sig och säga: den köper jag, sälj den inte till någon annan? Eller ska man låta bli att tillkännage sitt intresse?

Vad brukar hända med de ”kommande” bostäderna?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

När  jag letade hus och hittade nåt intressant ”kommande”-objekt så hörde jag av mig till mäklaren och frågade när objektet är tänkt att läggas ut till försäljning och ungefär vilket utgångspris det kommer hamna på. För att få en känsla för om det är intressant. Ibland var huset inte tänkt att säljas på bra länge. Ibland tipsade mäklaren om nåt liknande objekt som var på väg ut. Mitt råd är att höra av dig.

Att _säga_  ”den köper jag, sälj den inte till nån annan” lär inte ha nån effekt. Däremot kan du ju alltid lägga ett seriöst bud som är mer fördelaktigt för säljaren än kommande budgivning. Det beror på hur gärna du vill ha objektet och hur mycket säljaren värderar en snabb affär. Men räkna inte med att få köpa till skambud.

Lycka till med bostadsletandet!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Självklart ska du tillkännage ditt intresse. Du vet inte varför de lägger upp som kommande men det spelar inte heller någon roll. Det du vet är att du är intresserad och att du inte vill att den säljs i förtid till någon annan. Då måste du höra av dig, annars vet de inte ens att du finns!

I mitt fall lade jag upp mitt hus som ”kommande” bara för att alla bilder inte var tagna ännu men vi ville börja finnas på folks medvetanden, få in kontaktuppgifter till några intressenter och få igång Facebook-annonseringen. Hade vi fått ett riktigt bra bud redan då så hade vi förstås tagit det. Men vi satsade på budgivning i första hand och ville därför få in så många intressenter som möjligt.

När vi sålde så hade vi klart för oss vilket prisintervall huset skulle hamna vi. Både ett lägstapris som vi visste att det skulle gå för och ett högstapris som vi skulle kunna nå med lite tur. Räkna med att de flesta säljare har koll på det prisintervallet. Får man ett bud i den övre delen av intervallet så kommer en del att sälja på förhand. De vill inte riskera att en budgivning slutar lägre. Men ett förhandsbud i den nedre delen av intervallet är meningslöst, då kan man lika gärna vänta på budgivningen.

Många lägenheter säljs före visning där jag bor nu. Jag köpte min på det sättet. För att mäklare och säljare ska ta dig på allvar måste de känna att du är seriös och beredd att betala ett rimligt pris. I mitt fall fick jag komma med ett realistiskt indikativt bud innan jag ens fick komma på förhandsvisning. Vid förhandsköp blir det ju sällan budgivning så då måste man hoppa över den leken och direkt hamna i rätt storleksordning. Däri ligger det knepiga med förhandsförsäljningar! Utan budgivning tar säljaren risken att få för lite betalt.

Med ett hus brukar försäljningen inte gå riktigt lika fort. Men skriv till mäklaren att du är intresserad, att huset ligger i det område som du letar i och fråga om möjligheten att komma på en förhandsvisning. Jag tror inte att du tjänar något på spela svårflörtad med en mäklare. De har sett allt sådant redan. Allt de bryr sig om är hårda fakta: vad du är beredd att betala och hur smidig affären kommer bli. Om de vet att du är intresserad och du dessutom har frågat om förhandsvisning så minskar risken att huset säljs till någon annan under fötterna på dig. Och det är väl det du bryr dig om i det här stadiet? Jobba med öppen kommunikation och målet att ni ska komma framåt i säljprocessen.

Däremot behöver du inte avslöja hur bråttom det är för dig att hitta boende. Om det är ont om tid, om du väntar ett till barn, eller börjar nytt jobb om en månad. Då vet säljarna plötsligt att du kanske är beredd att betala MER än vad objektet egentligen är värt. Det verkar onödigt. De behöver inte veta så mycket om dig som person. Fokusera på affären och huset.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack ska ni ha för bra svar! Genomtänkt, kunnigt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-21 klockan 08:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.