Bostad i förhållande till Löner
Sök:

Bostad i förhållande till Löner

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christian ”Mandalore” Davidsson

ställde för sedan frågan: Bostad i förhållande till Löner

Hej Jan och Karolin!

Jag vill tacka för att ni gör och håller igång en grym podd!

Jag har en fråga; i avsnitt #110, så verkar ni och Mr. Finansproffs hålla som vedertagen sanning att det ör orimligt för en svensk att köpa sin bostad från sparade lönepengar, vill ni utveckla hur ni tänker kring det?

Är det omöjligt för en vanlig svensk att spara ihop från sin lön till en bostad?

Och vad kan vi göra för att vända den trenden?

 

Jag personligen drömmer lite om att se en ny folkrörelse där folk sparar mer och mer av sin lön och allt fler lär sig hur man bygger välstånd för sig själva och sin familj!

Förstår ni hur jag menar?

Har ni några tips/idéer på hur vi kan vända den trenden?

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Klart det är möjligt att köpa en bostad med egna sparade pengar. Men de flesta tycker att det tar för lång tid. Om man tar lån går det betydligt mycket snabbare.

För att vända trenden kan man antingen höja räntan eller sänka priset på bostäder.

Vad som är fel med att bygga välstånd med lånade pengar? Att låna är ett fritt val, det är inget som är påtvingat.

Det löner sig inte att spara pengar på banken eftersom med obefintlig sparränta äter inflation upp pengarna.

Men det här med fondsparande, är det inte redan nu en växande folkrörelse?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag kan inte hålla med dig. Det var inte bättre förr.

Ditt resonemang stämmer på centrala lägen i Stockholm, Göteborg  och universitetsstäder. På andra håll i Sverige är priserna godtagbara.

På 70talets början tjänade jag 20 000 kr per år. En hyfsad villa kostade då där jag bor runt 130 000-140 000 kr. Idag ligger samma villa om den är väl underhållen på 1, 8 till 2 miljoner. Med dagens löner är det alltså inte svårare att köpa den idag.

Tack vare ISK är dessutom skattetebelastningen för sparande  betydligt bättre än tidigare.

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-30 klockan 20:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.