Bostad som genererar pengar.
Sök:

Bostad som genererar pengar.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lisbeth Ahlberg

ställde för sedan frågan: Bostad som genererar pengar.

Vi har en bostad,50kvm, i centrala Malmö. Vi hyr ut den ca 8 månader per år och det ger oss 6000 i netto per månad. Bostaden värderad till ca 2 miljoner. Nu har vi tecknat oss för en större bostad ca 160 kvm, 3,1 miljoner. Är det inte bättre att behålla lägenheten för uthyrning och betala den nya med hälften kontant/lån till 1,29% på Avanza? Då kan vi behålla våra aktier och fonder med ränta på ränta effekt . Inflyttning sista kvartalet 2018 blir det. Lisbeth

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Min reflektion: Behåller ni båda lägenheterna sitter ni med 5,1 miljoner knutna i lägenheter. Det är en mycket stor risk. När (inte OM i min mening) priserna på bostadsrätter går ner kan ni mycket snabbt förlora kanske 20-30% av dessa 5,1 miljonerna. Tar lång tid att ta igen även om ni behåller bostäderna och inte realiserar förlusten.

Ni har 8*6000 = 48.000 SEK i avkastning på 2.000.000 = 2,4%. Ganska taskig avkastning på kapital.

Jag hade sålt den första lägenheten och satt de pengarna i arbete i en pengamaskin istället så slipper ni spela på bostadslotteriet i lika stor utsträckning. I nuläget är det mycket fördelaktigt att låna så mycket ni kan på den nya lägenheten (låg ränta och ränteavdrag). Men det är också en chansning till viss del. Om räntan går upp väldigt mycket vill ni kunna lösa bolånet och då ska de pengarna finnas i er pengamaskin.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för rådet.Verkar klokt att sälja den mindre lägenheten och investera pengarna. Den nya betalar vi hälften kontant och lånar resten. Dumt att inte utnyttja det låga ränteläget. Ränteavdraget tänkte jag inte på och det är ju bara ett plus.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Lisbeth Ahlberg

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-15 klockan 18:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.