Bostadens del i portföljen
Sök:

Bostadens del i portföljen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Risk

ställde för sedan frågan: Bostadens del i portföljen

Hej,

 

Jag kommer snart köpa en bostad, mitt totala sparande är värt ungefär lika mycket som de bostäder jag tittar på. Att belåna bostaden känns mycket attraktivt. Belånar jag den 50% kan jag få ett bostadslån för ca 1% ränta efter avdraget, dvs -1% i real ränta. Att inte investera med de vilkoren känns bara dumt.

Mitt sparandet har lång tidshorisont (10år+), så skulle jag inte äga någon bostad skulle kunna tänka mig 80% aktier och 20% ränta.

Men nu finns det ju stora risker att bostaden skulle tappa i värde. Jag ser som ett värsta scenario att bostäder skulle tappa 50% (inte så troligt men ändå möjligt) och då måste jag förmodligen sälja av aktier för att sänka min belåning i ett läge när börsen förmodligen är väldigt köpvärd.

Så min fråga är hur ska man hantera borpisrisken om man belånar sin bostad för att invenstera (något som nästan alla som inte hyr sin bostad faktiskt gör).

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Ja, det här är en klurig fråga. Lite tankar från Jan kring lån och bostad kan du läsa här:

Amortera eller spara?

Den egna bostaden i RikaTillsammans-portföljen

Därför tycker jag INTE att bostaden är en bra investering

https://rikatillsammans.se/etikett/bostadsbubblan/

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ditt värsta scenario är om aktierna störtdyker samtidigt som bostaden (det var det som utlöste finanskrisen i USA, till exempel). Då har du kanske inte råd att flytta eftersom det inte finns något sätt att betala av lånet. Det går inte att ”hantera” en sådan risk genom investeringar, bara genom att inte ta på sig risken från första början. Du kan försöka sänka risken att dina investeringar sjunker i värde, till exempel med Rikatillsammans-portföljen som investerar delar i tillgångar som historiskt sett har gått upp när börsen har gått ner. Tanken med en sådan portfölj är att den alltid ska kunna gå upp lite grann, men så gott det går aldrig tappa i värde.

Du kan räkna själv på hur många år du riskerar att bli ”låst” tills du lyckats betala tillbaka lånet med din nuvarande inkomst. Då ser du hur länge du riskerar att bli inlåst.

Det har hänt att bostäder sjunkit mycket i värde. Bostadsrätter är till exempel ofta dubbelbelånade i och med att både du och föreningen kan ta ut lån på samma bostad. Det ökar riskerna rejält i och med att det kanske inte finns någon som vill köpa in sig i föreningen. För bara ett par år sedan fanns det väldigt många bostadsrätter i Vänersborg på marknaden med acceptpriser kring 10000:-. Fina lägenheter i bra lägen. Men inte värda ett skvatt på grund av föreningens ekonomi. Många nybyggda bostadsrätter är belånade till taket via bostadsrättsföreningen. Det är rimligt för byggherren att göra så eftersom de vet att många kunder är irrationella när de köper bostad. Men även äldre föreningar kan ha skötts oansvarigt!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Läs ovanstående, men det finns ju inget ”rätt”svar här. Det handlar om avkastning vs. risk. Vill du ta mindre risk så belåner du mindre andel av bostaden. Svårare än så är nog inte frågan.

Ingen kan ju säga hur mycket bostäder eller börsen kan gå ner eller när det sker eller om det sker samtidigt. Hade man kunnat det hade det ju inte varit någon risk.

Men en fråga är ju om du tror att du kommer att vilja flytta inom överskådlig framtid, eller kanske någonsin? Om svaret är nej kan du nog ta lite mer risk då du har en anledning mindre att tvingas sälja vid fel tidpunkt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-19 klockan 10:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.