Bostads- och statsobligationer
Sök:

Bostads- och statsobligationer

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Olof

ställde för sedan frågan: Bostads- och statsobligationer

Hur kommer det sig att investerare är villiga att köpa svenska storbankernas femåriga bostadsobligationer till en ränta på runt 0.60 %, när man istället kan köpa femåriga amerikanska statsobligationer, som väl ändå får betraktas vara en av världens i särklass säkraste investeringar, till en ränta på cirka 2.50 %? Och om bankerna nu kan låna på marknaden till 0.60 %; varför plöjer de inte bara ner allt inlånat kapital i amerikanska statsobligationer, istället för att låna ut det till konsumenter till en ränta på runt 1.50 %? Ett fläskigare räntenetto och en garanterad default rate på 0 %, förutsatt att den amerikanska staten inte totalkrackelerar. Men då lär vi ju kanske ha en del annat att fundera på?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Amatörsvar. Kan ju bero kanske på valutarisken.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-08 klockan 20:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.