Bostadsköp - alternativ finansieringsmodell/köpmodell
Sök:

Bostadsköp – alternativ finansieringsmodell/köpmodell

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Göran

ställde för sedan frågan: Bostadsköp – alternativ finansieringsmodell/köpmodell

Hej

Är en av dessa singel ”ungdomar” i 30 års åldern som bor i hyresrätt som funderar på att flytta till Sthlm. Tyvärr är känslan att man är hänvisad till bostadsrättsmarknaden och där är priserna höga och belåningsgraden likaså.

Ser på Hemnet att det finns alternativa köpkoncept som BRF 2.0 Barkaby där föreningen står för större delen av lånet, kontantinsatsen blir högre och avgiften likaså. Vad anser ni om detta? Fördelar vs nackdelar/risker ekonomiskt samt på lång och kort sikt? Önskar gärna reflektioner från ni kunniga

Mvh

/Göran

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej

Hur är det med ränteavdrag? Det får väl inte BRFer?

Alltså borde räntekostnaden öka i ett sånt här upplägg på grund av det – ”allt annat lika” och förutsatt att man inte behöver topplån.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du skriver att kontantinsatsen blir högre. Ett slarvfel antar jag. Den blir förstås lägre.

Som Kalle2 anger blir det inget skatteavdrag på föreningens räntekostnad, vilket är negativt.

Jag går in och tittar på Hemnet för Brf 2.0 Barkaby. Konceptet är tydligen att kunden står för 20 procent av produktionskostnaden och föreningen för 80 procent. Ser också att priset för en 1,5:a på 26,5 kvm har sänkts från 395 000 kr till 275 000 kr. Jag misstänker starkt att föreningens lån inte har sänkts i motsvarande grad.

Innan du köper, så begär att få tillgång till föreningens Ekonomiska Plan. Där kan du se hur mycket av föreningens lån som beräknats på din  lägenhet. Det totala beloppet för föreningen och dig tillsammans lär hamna på en summa långt över 50 000 kr per kvadratmeter. Jämför sedan detta med motsvarande siffror för andra ”normala” bostadsrätter med liknande läge. Du får sedan  själv bedöma om Brf 2.0 är rätt pris eller inte.

Titta noga i den ekonomiska planen om de beräknade driftskostnaderna och avsättningarna till yttre underhåll är rimliga. Notera att avgift för bredband inte ingår i månadsavgiften, vilket den gör i en del andra föreningar.

Är detta en bra affär? Helt omöjligt att veta. Skulle vi få en kraftig räntehöjning och föreningen har bundna lån, kan konceptet vara bra. Skulle vi få en rejäl sättning nedåt på bostadspriserna  finns en uppenbar risk vid köp. En hög månadsavgift är inget bra argument för den som vill sälja sin lägenhet om några år.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack! Har inga reella planer att köpa en bostadsrätt i skrivande stund. Det är en framtidstanke där bostadsköp känns närmast oundvikligt om man vill flytta..Försöker sätta mig in bostadsköpstänket så dylik feedback är värdefull

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Göran

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-14 klockan 13:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.