Bostadsköp
Sök:

Bostadsköp

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mila

ställde för sedan frågan: Bostadsköp

Hej!
Det här är säkert en självklar fråga för de flesta, men jag ställer den. Om jag har ca 400 000 att tillgå inför köp av bostad, bör jag då prioritera högt att lägga in så stor kontantinsats som möjligt (rimligt i förhållande till hur mycket jag behöver ha tillgång till efteråt)? Allting för att minimera bostadslånet? Min partner har mindre insparat, ca 50 k, och jag funderar därför över hur vi bör förhålla oss till detta.

/Mila

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Mila!

Det behöver absolut inte vara något självklart, stor fråga. Att, som Patrik skriver, amortera ned till en belåningsgrad så man kommer under amorteringskravet kan vara klokt. Om man har större insats och därmed kan ta mindre lån så blir man mindre känslig för ränteförändringar framöver också.

Gällande att din partner har betydligt mindre sparat så tror jag att tydlighet är viktigt. För att skydda dig så bör ni, vid ett eventuellt köp, vara tydliga med vem som bidragit med hur mycket och hur ägandet ser ut. Jag är inte juridiskt sakkunnig, så någon annan kan säkert ta detta mycket tydligare än jag kan.

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nu är jag ingen ekonom utan kan bara tala ur min egen synvinkel, jag har 50% belåningsgrad. Dvs halva bostadens värde. Så kan man enkelt spela ut banker mot varandra för att få ett lågt lån  Visst  känslan att ha en helt avbetald bostad är säkert skön men jag kommer inte att få den känslan  utan jag väljer att spara pengar istället i div fonder.

Så i korthet, har jag varit du, anstränga mig att amortera häftigt ner till 50% belåningsgrad  Om dina pengar endast räcker till de 15% så skulle jag fråga till att spara mer eller verkligen stålsätta mig inför tajt budget i syfte att amortera.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Kan tillägga lite inom det juridiska, att om ni är sambos så bör ni skriva ett samboavtal.

Där specificerar ni hur mycket ni har gått in med i lägenheten, för att vid eventuell försäljning och ni inte är tillsammans längre, så har du skyddat din del.

Är ni gifta så får ni skriva äktenskapsförord.

Här kan du läsa lite mer om detta!
https://avtal24.se/darfor-kan-ett-aktenskapsforord-eller-samboavtal-vara-en-bra-ide

Hoppas det löser sig med bostaden!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-31 klockan 15:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂