Bostadspriser
Sök:

Bostadspriser

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan Lundgren

ställde för sedan frågan: Bostadspriser

Hej! Tack för allt ni poddar och skriver om! Jag undrar en sak: jag är ifrån Stockholm/Uppsala men bor numer i Helsingborg. Jag undrar varför det skiljer så mycket i pris mellan bostäder i Helsingborg/Skåne jämfört med Sthlm/Uppsala? Är det mer fördelaktigt att äga en lägenhet i helsingborg än vad det är att hyra? Är det lika billigt att hyra i Helsingborg som det är att äga? Med vänlig hälsning, Johan

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Johan,

Skåne är rätt billigt. Hade nog hellre köpt än hyrt om jag hade bott där nere. Köper du en renoverad 2a för 1,5 miljon och räknar på en långsiktig boränta på 4% (2% styrränta + 2% räntemarginal för bankerna) samt en avgift på 3500 kostar det ca. 6500 kr i månaden efter ränteavdrag. Vill man ha en hyresrätt som är modernt renoverad och räntorna går upp till den nivån lär det kosta mer än 6500 kr i månaden. Vet man dessutom om att man vill bo i Sverige och i Skåne i minst 5-10 år hade jag nog kört på det.

Blir kul att höra vad övriga har för kommentar på det.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Efterfrågan styr priserna på bostadsmarknaden, precis som på alla andra marknader. Svårare än så är det inte. Stockholm är därför dyrare än Helsingborg, precis som Helsingborg är dyrare än exempelvis Åmål eller Lycksele.

  Skall du köpa en bostadsrätt så var försiktig med fram för allt nyproducerade sådana. Kalkylerna är ofta baserade på extremt låga räntor.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Ser dock ingen risk för så mkt högre räntor i framtiden. Riksbanken kommer att stödköpa bostadsobligationer i så fall. Svensk ekonomi drivs av kreditexpansion, export och inhemskt konsumtion. Därför kan man förvänta sig att samtliga svenska institutioner kommer göra allt som står i deras makt för att bibehålla låga räntor för att frigöra konsumptionsutrymme samt ytterligare kreditexpansion på bostadssidan samt en lågt värderad krona för att gynna exportindustrin. Sverige har alltid skrivit ner värdet på valutan på ett sätt eller annat för att ta sig ur kriser och gjort det bra hittils. Det finns ingen statistisk anledning att tro att det kommer ske något nytt denna gången. Men precis som Nestor säger är det också efterfrågan som styr priserna i kombination med köpkraften vilket är rätt uppenbart i och för sig. I Stockholm är efterfrågan extremt mycket högre än i Helsingborg men det hjälper inte då köpkraften är begränsad.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  T

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-15 klockan 22:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.