Bostadsrätt eller hyresrätt efter hus?
Sök:

Bostadsrätt eller hyresrätt efter hus?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Moa

Den här artikeln publicerades 2017-09-18 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Bostadsrätt eller hyresrätt efter hus?

Som rubriken lyder klurar jag på en stor ekonomisk fråga, bostadsrätt eller hyresrätt?
Jag är 26 år och äger ett gemensamt hus som nu skall säljas pågrund av separation, vi köpte det billigt för 4 år sedan när marknaden inte hade skjutit iväg i detta område ännu, så jag vet att jag kommer gå i vinst.

Jag studerar samt att jag har en tillsvidare anställning på deltid och har framtidsplaner på att bo kvar i staden i 2 år till.
Den stora frågan och risken, bör jag sätta vinsten i en insats till en bostadsrätt eller är det mer lönsamt att leta efter en hyresrätt?

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Nu var det ett tag sedan denna fråga ställdes men här är artiklar med resonemang kring boende :)

Den egna bostaden i RikaTillsammans-portföljen

Därför tycker jag INTE att bostaden är en bra investering

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

allt handlar om vart du ska bo och hur marknaden ser ut i ditt område. Nu är det länge sedan du skrev detta så jag är nyfiken på hur du löste det, blev det hyres eller BR?

Är i samma situation nu men eftersom jag bor i sthlms ytterområde och hyreskontrakt är svårt att hitta samt att BR är ganska dyrt enligt mig, så måste jag fundera på detta scenarie eftersom jag också gick med vinst i en tidigare försäljning och har råd att köpa en BR.

BR, kostar ca 3,5 -3,8 msek (ca 50tkr/kvm) och avgift ca 3.000kr/mån

Hyres (nybyggt) kostar ca 12,700 kr /mån (det enda jag kan få just nu)

När jag räknar blir månadskostnaden ungefär lika för dessa scenarion där ca 5.000kr är amortering för BR. På det sättet är BR enligt mig ett bättre alternativ men jag måste lägga in ca 550 000  kr i kontantinsats. Har ingen bra kalkyl på vad som blir mest lönsamt eftersom det är svårt att veta hur bostadsmarknaden ser ut om 5 år.

Ska jag välja med hjärtat så blir det BR. Vet att Jan skrev om detta någonstans men hittar ej inlägget. Någon som har tankar kring denna situation eller gjort en bra simulering?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-18 klockan 23:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.