Bostadsrätt hus eller eget hus?
Sök:

Bostadsrätt hus eller eget hus?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel och Lisa

ställde för sedan frågan: Bostadsrätt hus eller eget hus?

Hej Jan och Caroline!

Först tack för en bra podd,ni har hjälpt mig att få ett annat perspektiv i flera olika områden,spännande med ny kunskap och nya ”program” om bla ekonomi.

 

Frågan är så här,vi bor idag i ett bostadsrätt hus,där vi idag har lyckats att amortera bort våran skuld på bolånet.

Denna bostadsrätt är alltså betald och har idag ett värde på ca 900k-1Milj. Inga andra skulder heller så vi är så att säga skuldfria.

Vi funderar att istället köpa ett eget hus,det skulle isf kosta ca 2milj att köpa ett liknande i storlek och skick i övrigt.

Tanken är att kunna sluta arbeta lite tidigare kring kanske 50år,eller åtminstone kunna göra som vi vill och inte vara beroende av löneinkomst i samma utsträckning som idag.Och kunna bestämma själva när vi har arbetat klart. Vi är idag ca 33 och 37 år gamla samt har två små barn,så ca 15år kvar tills vi är ca 50.

För att kunna göra detta vid 50år så gäller det att få lite olika andra inkomster,jag känner till Fire,4procentsregeln och 25ggr inkomsten. Det skulle ge ca 6milj för våran del med en beräknad levnadsstd på 20k/mån.

Bostadsrätt huset kostar ca 8000kr/mån i avgift och el.

Ett eget hus i drift skulle vara ca 2500-3000kr/mån (utan lån) men vi skulle behöva låna 1milj.

Men tillbaka till frågan,det jag känner är att om vi nu ska köpa (jag säger inte investera eftersom jag lyssnat på podden) :) ett hus för ca 1milj till,så bromsar detta vårat långsiktiga mål att kunna sluta arbeta tidigare eftersom vi då ska ta ett nytt lån och börja amortera igen.

Samtidigt så skulle ett eget hus bli billigare den dagen vi tar pension,(och även det lånet är betalt.)

Fast då har vi så att säga mer kapital bundet i fastighet och mindre i fonder och aktier.

Samtidigt så kan vi med ca 50% betalning av ett huslån välja själva hur mkt vi vill amortera och lägga oss på en nivå av ca 8000kr/mån med allt. Men provlemet med det är att om något går sönder/måste renoveras på det egna huset så kommer lånet behövas läggas på och tid till pension ökar. Alt större månadskostnad.

Ja som ni hör så tycker vi inte detta är lätt,kanske ni kan hjälpa hur man kan se på detta med andra ögon utifrån.

Vi har idag sparande till oss själva och till barnen startat i fonder. Men till själva pensionskontot har vi idag noll eftersom vi har fokuserat på att bli skuldfria i första hand. Det är alltså här vi är idag och ska nu försöka sätta en framtidsplan utifrån ovanstående funderingar.

Trevlig helg😀

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om föreningen har lån så betalar är ni förstås med och betalar för räntan på dessa lån.

I ett eget hus kan man förstås välja att lägga eget arbete på underhåll, som att måla om fasaden, och då spara pengar. Eller i vissa fall kanske skjuta upp någon utgift. Men i princip borde kostnaden för boendet inte skilja sig så mycket kan jag tycka, om det är likvärdiga hus med liknande läge.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  I en BRF är man utlämnad till hur föreningens styrelse sköter ekonomin. Är månadsavgiften 8 000 kr så finns ingen garanti för storleken på framtida höjningar.

  På de lån som föreningen har får man ingen 30% skatteeffekt på föreningens räntekostnader.

  Med andra ord. Köper man en bostadsrätt är det oerhört viktigt att man analyserar föreningens ekonomi.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Det ni kan göra med en egen villa är ju dessutom att ni kan bygga till en extra lägenhet och eller ett attefallshus som ger er en extra inkomst som i bästa fall täcker alla boendekostnader eller t.o.m. ger ett överskott. Då blir det helt plötsligt en investering 👌🏼👍🏼😃

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carl

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-08 klockan 13:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.