Bostadsrätt som pensionsförsäkring?
Sök:

Bostadsrätt som pensionsförsäkring?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Björn

ställde för sedan frågan: Bostadsrätt som pensionsförsäkring?

Hej, har just sålt en bostadsrättslägenhet i stockholm med en vinst efter skatt på 2,4 miljoner kr. Funderar nu på att köpa en bostadsrättslägenhet i Stockholm som investering. Jag har ett boende, andrahandskontrakt men lång tid och ingen överhyra. Tanken är att hyra ut bostadsrätten i ca 3 år. Jag har, tror jag, giltig anledning till att få hyra ut: Arbete på annan ort. En lägenhet Innerstaden eller närförort 1-3 rok prisnivå upp till 3,8 miljoner kr. Låna upp till ca 49% av priset för att ligga  under amorteringsgränsen och egen insats max 2 miljoner. Mitt lånetak ( 5 ggr bruttoinkomst ) ca 1835 000kr. Hyra ut den via en hyresförmedling som säger att det är möjligt att få 12-14000kr/ mån för en tvåa närförort. Deras avgift 5%. Här är ett objekt jag är intresserad av: Närförort 2rok pris 3,6 miljoner kr avgift 3091kr. Lån 1780 000kr 1,89% rörlig ränta. Igen amortering. Egen insats 1820 000kr. Boendekostnad efter ränteavdrag 5053kr/mån. Hyresintäkt om 12000kr månadshyra ca 136000kr. Netto +6200kr/månad. Avkastning på insatt kapital ca 3,5%. Har inte tagit med eventuell värdestegring på bostadsrätten. Är det här en rimlig kalkyl och bra investering? Eller bättre att spara i indexfonder? Jag är egenföretagare 62 år vill trappa ner jobbet om 3-5 år. Har en hyfsad pension  i 5 år om jag går vid 65 pga egna pensionsförsäkringar men klart sämre från 70år. Tänker att jag då kan ha lägenheten som en buffert, sälja eller bo billigt.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är spekulation. Jag tror du måste svara på frågan som dina fyra sista ord ger; sälja eller bo billigt.

Jag förstår inte riktigt vad det är du vill ska hända, eller vilket problem du vill lösa, när du går i pension. Behöver du pengarna, eller vill du på något sätt leva på avkastning, eller vill du flytta från ditt andrahandskontrakt? Ligger den lägenhet du vill köpa i ett område som du vill bo i när du går i pension? Är det en tvåa du vill ha?

Har du räknat på ett scenario där räntan skulle vara 4% om 3 år, eller att bopriserna sjunker med 30%? Avkastningen du räknar på förutsätter att marknaden (boräntor och bopriser) om 3-5 år ser ut som den gör nu.

Det är också gränsfall för kort tid för att sätta in pengarna på börsen.

Hur länge kan du bo kvar i lägenheten du hyr nu i andra hand? Om det är mer än 10 år så kan det vara fullt möjligt att titta på att placera 2,4 miljoner på börsen och låta de sitta där i +10 år för att sedan börja plocka ut 3-4% varje år. Det skulle kunna göras strax efter 70 när du säger att pensionen blir mindre.

Om du sätter in 2,4 miljoner så har du på tio år (givet en genomsnittlig avkastning om 8%) ca 5 miljoner. 4% på 5 miljoner är 200000:-. Detta betyder att du kan ta ut 4% av värdet utan att kapitalet minskar. Det skulle ge drygt 16000:- efter skatt per månad.

Det är mina tankar kring detta.

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-03 klockan 21:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.