Bostadssköp till hösten, ska jag börja placera långsiktigt nu?
Sök:

Bostadssköp till hösten, ska jag börja placera långsiktigt nu?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Patrik

ställde för sedan frågan: Bostadssköp till hösten, ska jag börja placera långsiktigt nu?

Hej

Hade svårt att få till en bra rubrik på min fråga.

Jag har idag uppdelat mitt sparade kapital 50/50 mellan vanligt sparkonto och ISK där jag på mitt ISK har 100% aktier. Efter att ha börjat lyssna på podden och läsa bloggen i höstas har jag bestämt mig för att jag vill dels få den ena halvan av kapitalet att faktiskt börja jobba samt att dra ner på risken och öka långsiktigheten i mitt ISK.

Som läget är nu behöver jag dock alla sparade pengar jag har till handpenning för köp av bostadsrätt i höst.

Ska jag vänta med att investera mitt orörda kapital eftersom jag har ett behov av dem på relativt kort sikt eller är det lika bra att skapa en fondportfölj och hoppas på en eller två procent på några månader? I min fundering ligger också att det snart (relativt) är sommar vilket sällan brukar sätta fart på tillväxten.

Tack på förhand

/Patrik

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

De pengar du behöver redan i höst skulle jag nog ha på sparkonto. Dvs tänker du att du behöver det du idag har i aktier till bostaden skulle jag nog sälja de och flytta till sparkonto.

Risken är alldeles för stor att det kommer en nedgång på börsen som du inte hinner återhämta dig från tills du behöver pengarna.

Det finns ju lite ”tumregler” som naturligtvis är väldigt grova. Men en säger t.ex. att du skall ha så många 1/10-delar på börsen som år du kan låta pengarna vara. I ditt fall mindre än ett år så i princip inget på börsen..

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-20 klockan 07:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.