bostadsvärde och allvädersportfölj?
Sök:

bostadsvärde och allvädersportfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kristina

ställde för sedan frågan: bostadsvärde och allvädersportfölj?

hej, jag söker ett resonemang kring hur värdet på en bostadsrätt (marknadsvärde – lån) påverkar hur man viktar en allvädersportfölj. om jag har t.ex. 250000 att investera och 500000 i värde på bostaden. påverkar det något eller inte alls? och varför? tack!

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Kristina!

Det låter för mig som en väldigt individuell fråga. Oftast då du har köpt en bostad, eller iaf din första bostad, så är bostaden största delen i din ekonomi i form av investering.
Även så i ditt fall enligt siffrorna du gav.

Innan du investerar allt så bör du kolla över så att du har en buffert för oväntade utgifter som kan ske när man äger sin egen bostad. Väldigt individuellt, men jag brukar ha en måttstock på 50 000kr i buffert på räntekonto.

Det som påverkar hur du ska investera har mer med hur hög riskvilja du har, alltså hur mycket ska ditt innehav kunna gå ned för att du ska kunna sova om natten. Jag tycker du ska läsa lite artiklar av Jan angående detta tema innan du investerar. Länk finns nedan.

Vilken portfölj är bäst över tid?

Hoppas du kommer igång med dina investeringar!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Något som kan hjälpa i resonemanget är jämförelsen med någon som hyr sin bostad. Denne har ju inget kapital låst i bostaden. Men måste å andra sidan betala hyra för att bo på motsvarande sätt som den som äger sin bostad. Det skulle kunna sägas motsvara en räntefond i allvädersportföljen.

Samtidigt har du ju faktiskt köpt något fysiskt för pengarna, som fungerar som inflationsskydd. Det pekar ju mot att det motsvarar råvaru/guld delen i portföljen.

Så vill du inkludera hela din ekonomi i portföljtänket så måste man nog fundera lite på var man kategoriserar värdet i bostaden, när det är så dominerande som i ditt fall.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

tack för svar!  det jag funderade på var framför allt liknande de tankar som Kalle lyfter fram, ska en bostaderätt till någon del räknas som en tillgång i ”råvara” i en privatekonomi? å ena sidan är det ju ett måste att bo så det är svårare få loss pengarna, då behöver man byta till en hyresrätt som passar vilket ju inte är gjort helt i ett nafs. samt även skatta bort en del i vinstskatt  och får då mindre pengar köpa in mig i en fastighet igen om jag vill ”tillbaka”  men å andra sidan är värdet på bostadsrätten en mycket stor del av min privatekonomi. Som tillägg bor jag i en mellanstor stad utanför storstäderna där priserna är rätt stabila och inflyttningen så stor att risken för massivt ras inte är helt överhängande. Det är inte heller ett nybygge utan i en stabil 90talsförening med bra underhållen fastighet och stabil ekonomi. Mao tänker jag att värdet är en relativ ”lågrisk”.  Men ser man då till en allvädersportfölj och räknar in bostaden som råvara är jag ju massivt överviktad råvara eller liknande och ska (?) då gå all in aktier! Om det förtydligar mina funderingar lite bättre? Kristina

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vid lite eftertanke gillar jag även Kalles liknelse vid ”delvis räntefond”. Om jag tar en hyressnurra skulle denna lägenhet kosta ungefär (knappa) 8000 kr/månad i hyra. Nu är det avrundat 5500. Diffen är 2500. Drar jag bort räntan blir det då ändå ”en fond” med avkastning som inte är enorm men ändå konstant och garanterad (så länge en bostadsrätt har lägre hyra än en hyresrätt vilket borde hålla i sig). Det pekar ju ännu mer för att halva allvädersportföljen (råvara och ränta) , med råge, är täckt av bostaden. Har fler funderat på detta här? Kristina

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-20 klockan 03:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.