Bra fondportfölj?
Sök:

Bra fondportfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jimmy

ställde för sedan frågan: Bra fondportfölj?

Hej!

Länsförsäkringar Global Indexnära 25 %

SPP Aktiefond Global A, 20 %

Spiltan Aktiefond Investmentbolag, 10 %

Länsförsäkringar Sverige Indexnära, 10 %

Swedbank Robur Access USA. 10 %

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära, 10 %

Swedbank Robur Access Japan, 5 %

Swedbank Robur Ny Teknik, 10 %

 

Har funderat på om man ska ta in en Europa fond också! Av där minska ner på Ny Teknik samt en av global fonderna med 5 % var, men är inte helt säker på detta?

 

Eller vad tycker ni??

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om vi kikar på din nuvarande fördelning ser det alltså ut såhär:

45% Globala Indexfonder
20% Sverige
10% USA
10% Tillväxtmarknad
5% Japan
10% Branschfond, teknik (Den enda aktiva av dessa fonder, betydligt högre avgift)

Ny teknik har hög risk så det är smart att ha det som en mindre del av portföljen, mer som en krydda om man vill ha det.

Värt att tänka på är att i Globalfonderna har du redan mest USA och mycket Europa (SPP 19,5% Västeuropa exl. Sverige och 21,6% på Länsförsäkringar) så i och med dem har du redan exponering mot dessa index. Vill du ha större exponering mot Europa (om du exempelvis tror att de kommer utvecklas bättre än andra marknader) så kan man ta in en Europafond.

Hur stor andel Europafond tänker du att du vill ha? Vill du ta in det och ha större exponering mot Europa kan du, som du skriver, minska på Ny Teknik och lite i Global då du även där har Europa.

För inspiration på hur portföljer kan fördelas bifogar jag länk till Jans olika portföljmallar där du även  kan läsa lite hur han tänker och varför.

Mina fondportföljer 2018 | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Lycka till!

Vänligen
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-22 klockan 16:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.