Bra fondportfölj?
Sök:

Bra fondportfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Siffer-Nisse

Den här artikeln publicerades 2017-09-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Bra fondportfölj?

Jag har bestämt mig för att ta tag i sparandet en gång för alla och har därför försökt sätta mig in i hur jag kan utvärdera fonder för att hitta ”bra” fonder, bygga ett vettig fondsparande med någorlunda riskspridning utifrån önskad risknivå osv. Som nybörjare känner jag mig dock osäker – det är trots allt både mitt eget och familjens sparande jag ”spelar” med – och vore därför tacksam för tankar och synpunkter kring mitt val av fonder och fördelning i nedanstående portföljer. Har jag tänkt och hittat rätt, och framförallt, vad har jag missat? Har jag över-/underexponerat mig på något sätt, behöver jag bättre spridning mellan branscher, marknader, tillgångsslag osv.??

Målet är att få bästa möjliga riskjusterade avkastning på en portfölj som jag inte behöver kolla dagligen, utan på sin höjd ombalansera 1-2 ggr per år. Jag vill inte heller exponera mig allt för mycket mot enskilda exotiska marknader som jag ändå inte kommer följa, utan har lagt tonvikten på Sverige där jag lättast kan följa (eller åtminstone nås av) nyhetsflödet och sedan (i begränsad mån) jobbat mig utåt via Norden, Europa och Globalt. Som plattform har jag tänkt kapitalförsäkring i Nordnet, dels då det ger mig och sambon bra trygghet vid ev förtida dödsfall (ej gifta, inget samboavtal) fast fortfarande utan alla avgifter, men kanske främst på grund av deras breda fondutbud.

Med hjälp av excel har jag jämfört olika fonders nyckeltal för 1-, 3- och 5 år (främst Sharpe, avkastning och standardavvikelse) för att hitta de som presterat bra både i närtid och över tid, fast inte så lång tid att de kan leva på gamla meriter. Jag har även i viss mån tagit vägledning av fondernas morningstar-rating när jag sållat fram dem, men inte haft det som tvingande kriterium. Från jämförelsen valde jag sedan ut de ”bästa” fonderna i respektive riskklass, med tanken att jag på det viset ska kunna sprida innehavet mellan olika tillgångsslag (aktier, obligationer, räntor) och på det viset också balansera risken.

Från detta första urval plockade jag därefter successivt bort fonder jag bedömde inte matchade min geografiska strategi, var snarlika andra (i samma riskklass) som presterat bättre eller lika med lägre fondavgift eller bara inte presterat tillräckligt bra relativt övriga kandidater. Målet var att på så vis få fram ett slutligt urval som både matchar min strategi och kompletterar varandra, samt spänner över hela risk-spektrat så att jag med fördelning kan styra risken i portföljen.

PORTFÖLJ 1:

Hushållets gemensamma månadssparande är för oförutsedda utgifter och större framtida investeringar. Då uttag kan komma att göras vid behov bedömer jag att placeringshorisonten är ca 5-10 år i genomsnitt, så här har jag satt ihop en portfölj med relativt låg risk (svag 3:a på den sjugradiga skalan). Den har en total fondavgift på 0,85 % (plus lite rörlig), Sharpe på 2,19 (3 år) och har med 3,6 % standardavvikelse gett 7,5 % genomsnittlig totalavkastning/år senaste fem åren (11,7 % senaste året):

 • 5,0% Cliens Sverige Fokus A
 • 5,0% Swedbank Robur Ny Teknik
 • 5,0% Öhman Global Growth
 • 10,0% Carnegie Strategifond
 • 20,0% Safe Play
 • 20,0% IKC Avkastningsfond
 • 15,0% Carnegie Corporate Bond Fund A
 • 20,0% Spiltan Räntefond Sverige

PORTFÖLJ 2:

Mitt egna månadssparande är primärt till pension och placeringshorisonten därmed ca 20-25 år, varpå jag valt en portfölj med betydligt högre risk (hög 5:a). Den har en total fondavgift på 1,20 % (plus lite rörlig), Sharpe på 1,67 (3 år) och har med 12,5 % standardavvikelse gett 22,9 % genomsnittlig totalavkastning/år senaste fem åren (35,6 % senaste året):

 • 10,0% Cliens Sverige Fokus A
 • 10,0% Norron Active R
 • 20,0% Spiltan aktiefond investmentbolag
 • 20,0% Swedbank Robur Ny Teknik
 • 20,0% Öhman Global Growth
 • 10,0% Didner & Gerge Småbolag
 • 5,0% Carnegie Strategifond
 • 5,0% Catella Nordic Long Short Equity

Men, trots allt arbete med att analysera och gräva bland siffror återstår dock fortfarande frågan: är detta bra portföljer?

Och då ingenting någonsin är så bra att det inte kan bli bättre; hur kan jag göra dem bättre?

Tacksam för svar.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

I mina ögon ser Portfölj 2 ut som en typisk nybörjarportfölj – i negativ mening. Väldigt mycket kryddor i form av aktivt förvaltade dyrfonder, och lite pasta och potatis i form av billiga/passivt förvaltade indexfonder.

Du lägger hela 80 % av din förmögenhet och framtid i händerna på personer som antas ha klärvoajanta egenskaper baserat på tidigare utfall. Detta i strid mot forskning som visar att det är mycket svårt att slå index uthålligt.

Nej, det går inte att förutsäga framtiden!

Närmare 70 % av Portfölj 2:s placeringar finns i det lilla pluttelandet Sverige som utgör 1 % av världsekonomin. Du motiverar det med att du kan följa nyhetsflödet. Men hur ska du använda den information du får? Ska du sälja när det redan gått ner eller köpa när det redan gått upp, eller tvärtom? Eller besitter du några egenskaper som gör att du hinner agera innan professionella analytiker och deras datorer hunnit före?

Jag föreslår att du överväger en lite tråkigare portfölj med billiga indexfonder som bas och som dessutom placerar mer utanför Sverige. Sedan plockar du in lämpligt antal av de fonder du hittat nu som kryddor. Av de fonder du hittat kan Spiltan aktiefond investmentbolag fungera som svensk basfond, men Nordnet har ju även Nordnet Superfonden Sverige som har 0 % förvaltningsavgift, vilket tilltalar ortodoxa indexsparare.

Fast skyll inte på mig ifall de fonder du hittat nu sedan råkar gå bättre än trista indexfonder. Men jag tycker ändå att du ska snegla på det indexfondstänkt som finns i bland annat Rika Tillsammas portföljer innan du fastställer din portföljs utformning.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tycker du ska tänka om helt. Gör det enkelt för dig. 70% LF Global Indexnära, 20% Robur Access Asien och 10% LF Sverige Indexnära. Du kommer då investera i drygt 2000 bolag över hela världen till en kostnad på 0,2%. Inga räntor.

Detta ska vara din bas och den ska ha tid på sig att växa, minst 10 år. Automatspara varje månad och glöm bort den 1 år och gör sedan ombalansering. Glöm bort 1 år till och så håller du på. Öppna sedan ett ISK där du har lite nischfonder.

Alla PPM:are som inte gjort ett aktivt val ligger i AP7 Såfa som upp till 59 år har 100% aktier (AP7 Aktiefond). Den har 1,1% av sitt innehav i svenska bolag. Fonden investerar i drygt 2600 bolag över hela världen. Den har ett snitt senaste fem åren på 19,5%. Kolla den på morningstar. Du kan inte investera i den (endast via PPM), men den går att efterlikna.

Vill du göra det ännu enklare så investera i Lysa. Kostar dubbelt (0,39), men investerar mer i svenska bolag (20%) och totalt ca 6000 bolag i hela världen.

De har dessutom automatisk ombalansering. Där kan du öppna flera ISK, ett med räntor och aktier och ett med bara aktier t.ex. Döp det ena ’3-5 år’ och det andra (med bara aktier) till ’Lysande framtid’, för där ska pengarna ligga i mååånga år

Du kan sätta in valfria belopp som fördelas korrekt  till respektive fond (aktier/räntor).

I somras gjorde jag samma sak, gick igenom massor av fonder. Flitig användare hos Morningstar. Jag kom till sist fram till att Lysa passar mig bäst.

Hoppas du fått lite reflektioner.

Lycka till!

/Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Att titta några år tillbaka för att välja fonder är ungefär lika relevant som att titta några år tillbaka när det gäller utgången av årets  SHL. Förhållanden ändras hela tiden och både förvaltare och spelare kommer och går.

Att du får information snabbt om svenska företag hjälper inte. Du är alltid ändå tvåa på bollen.

Jag tycker Fredriks förslag är rimligt. Jag hade i och för sig tagit 10% extra av Svenska aktier på bekostnad av Global. Sverige har många bra storföretag, starka finanser och låg korruption. Lysa hade jag hoppar över. Lite kan man göra själv.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har själv också ett sparande i LF Bank på 500 varje månad så man får rabatt på banktjänster. Där har jag 60 LF global, 20 Robur Access Asien och 20 LF Sverige, annars ryms det inte inom en hundring. LF har som många andra, minst 100 kr per fond.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 2. Vit pil

  Alltså, jag spara både i Lysa OCH hos LF bank. Lysa har sina fördelar tycker jag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 3. Vit pil

  Jodå, LF är riktigt bra på fonder. Dessutom är det sympatiskt med en bank som ägs av kunderna.

  Även om det inte är aktuellt för mig att använda Lysa, så erkänner villigt att tjänsten är billig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-04 klockan 16:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂