Bra kompletterande sverigefonder och globalfonder?
Sök:

Bra kompletterande sverigefonder och globalfonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel

Den här artikeln publicerades 2017-08-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Bra kompletterande sverigefonder och globalfonder?

Hej undrar om någon har något bra tips på två sverigefonder som kompletterar varandra bra, så att man inte har två fonder som investerar i samma företag. Letar även efter en globalfond som kan komplettera DNB global indeksfonden. Föredrar själv lågavgifts/indexfonder, men är öppen för förslag. Tack på förhand.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tror inte det är möjligt att hitta breda svenska fonder som inte någon gång överlappar varandra vad gäller innehav. Skillnaden skulle då vara hur mycket respektive fond investerar i ett givet bolag vilket kan skilja sig emellan fonderna. Kanske kan du överväga att köra en bra och billig indexfond kombinerat med t ex Spiltans investmentfond? Småbolag kan du också kika på men de är definitivt mer riskfyllda att inneha än breda sverigefonder. Går börsen ner så dippar småbolagsfonder avsevärt mer än breda fonder.

Samma gäller globalfonderna. Man kan ju se på Morningstars site vilka företag som en fond investerar mest i, men det går ju inte undvika överlappning där heller.

Däremot kan du komplettera din DNB med t ex SPP aktiefond global som även investerar lite mer i Asien (förutom Japan) samt har med en liten klick östeuropa.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

DNB Global Indeks följer ”MSCI World Index”, vilket gör att du missar tillväxtländerna.

Du kan du göra som som John skriver, att köpa SPP Aktiefond Global (0,30 % förvaltningsavgift) som följer ”MSCI All Country World Index, net return”, det vill säga att den följer både de etablerade aktiemarknaderna samt tillväxtmarknader.

Eller så kompletterar du din DNB-fond med Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära (0,40 % förvaltningsavgift) som följer ”MSCI Emerging Market Total Return Net Index”.

Om du granskar Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära närmare så finner du dock att den har drygt 73 % placerat i Asien exkl Japan, så då kan du börja grubbla på om du ska strunta i den sista slatten utanför Asien och istället köpa lite Swedbank Robur Access Asien för halva priset (0,20 % förvaltningsavgift).

För fullständighetens skull kan även nämnas att Länsförsäkringar Global Indexnära (0,20 % förvaltningsavgift) samt Swedbank Robur Access Global (0,20 % förvaltningsavgift) skulle kunna vara ersättare, snarare än komplement, till DNB Global Indeks (0,30 % förvaltningsavgift).

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-14 klockan 16:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.