Brett eller hållbart sparande? (Lysa)
Sök:

Brett eller hållbart sparande? (Lysa)

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kristoffer

ställde för sedan frågan: Brett eller hållbart sparande? (Lysa)

Hej!

Har precis börjat månadsspara på Lysa och har börjat på fundera kring det här med brett / hållbart. Hur tänker ni där? Förstår att det inte finns ett givet svar men har svårt att hitta rekommendationer.

Tack på förhand!

Kristoffer

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej, vad är det du funderar på? Det mesta går att läsa på lysas hemsida

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag undrar mest vilket man bör välja? Vilka för- och nackdelar finns det och hur tänker ni kring valet?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristoffer
 2. Vit pil

  Det handlar väl egentligen om hur viktigt hållbarhet är för dig.
  Den värderingen kan bara du själv svara på.
  Avkastningen kommer vara snarlik och vilket alternativ som kommer gå bäst vet ingen.

  Tänk på att du kan ha fler konto på lysa.
  Du kan ju starta två konton och fördela 50/50.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Allting kokar nog ner till om du vill vara aktiv eller passiv i din förvaltning. Klart att det är viktigt att företag och regeringar tar socialt ansvar men frågan är i vem det är som har makten att påverka i samhället egentligen.

Jag tror på konsumentmakt och statliga regleringar tex

Detta försöker säljare från banken översätta till investeringsvärlden.

Man gör investeraren till en konsument och säger, nu har du chans att vara med att påverka! Jag köper inte detta, när du säljer en aktie så är det någon annan som köper den. Ett index fungerar så att bra bolag kommer automatiskt sorteras in och dåliga bolag kommer automatiskt sorteras ut. Du behöver därför inte ta några aktiva beslut om framtiden eftersom det sköter marknaden åt dig.

Vem är det då som kommer sitta med \”svarte petter\”? Vem kommer vara siste man att äga de ohållbara bolagen? De som inte längre tjänar några pengar? Det är så man marknadsför denna typen av produkter. \”Get out, before it´s too late\” Ingen vill vara sist ut.

Det är väldigt mycket psykologi och marknadsföring inblandat i detta ska man vara medveten om, och banken jagar hela tiden nya sätt att ta betalt på. Indexförvaltning är inte lönsamt för banken. Men mycket lönsamt för investeraren som slipper betala en massa avgifter.

I lysas fall behöver du dock inte betala mer i kronor för att välja bort bolag så det skulle kunna vara ett alternativ att överväga, dock får du betala med en minskad riskspridning med en något smalare investering.

Lysa bred innehåller runt 6000 aktier och Lysa hållbar innehåller drygt 700 aktier. 700 aktier är däremot tillräckligt för att ha en god riskspridning men man ska då vara medveten om att man inte längre äger marknaden som helhet utan bara 1/10 av den. Det kan vara bra och det kan vara dåligt, för mig blir det ett element av spekulation och aktiv förvaltning.

 

\”Diversifiering bevarar värde. Fokus skapar värde.\”

/Per H Börjesson

 

\”Students at B-schools are taught that the whole secret is diversification. It\’s just the opposite. The goal of investment is to find situations where it is safe not to diversify. If you only put 20% into the opportunity of a life-time, you are not rational.\”

/Charlie Munger

 

Jag tror det är viktigare att om vi vill påverka, att vi gör det ute i samhället istället, engagera er fackligt och politiskt. Var en medveten konsument, får du reda på att dina byxor är tillverkade under slavlika förhållanden, köp av en annan tillverkare.

Vet du att dina möbler är transporterade under inhumana förhållanden, köp av en annan möbelleverantör.

Vet du att djuren plågas för att producera kött så välj en annan bonde.

Klart att detta är mycket svårt i verkligheten och vi ska naturligtvis försöka påverka på alla nivåer i samhället. Men bolag som missköter sig, kommer inte sälja några varor och kommer därför tvingas anpassa sig eller gå under, och går de under kommer de åka ur index. :)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det hållbara alternativet har för tillfället mycket luft under vingarna (bortsett corona) och trenden kan fortsätta många år till. Öhmans globalfond är en indexnära fond men när den består av bara ca 700 bolag så kan risken vara något högre än med Lysas breda alternativ.

Om man har svårt att välja och det gör inte alltför ont i samvetet varför inte 50/50?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-08 klockan 02:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.