Bruksvärdesvärdering
Sök:

Bruksvärdesvärdering

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kjell Törnlund

ställde för sedan frågan: Bruksvärdesvärdering

Hej!
Fantastiskt bra blogg det här!

Har länge funderat i dessa banor att investera i en ytterligare fastighet och nu när vi hittat ett objekt så kom direkt en fråga upp. Kommer säkert fler..

Hur gör man en bruksvärdesvärdering på bästa sätt?
Du nämner att man bör göra detta i sina första steg mot investeringen av en ny fastighet.

Bör tillägga att vi är ett gift par och bor redan i en fastighet med 2 lägenheter (typkod 220, en till två familjsfastighet) och hyr ut ca 50% av ytan som totalt är ca 250 kvm.

Själv har jag tidigare gjort så att jag endast kollar allmännyttans kvadrameterpris i området där fastigheten finns.

Nu har vi hittat ett objekt till som är en kommersiell fastighet och som ev banken kan tillstyrka med hjälp av vår ekonomi. Dock är inga bankförhandlingar påbörjade ännu.

Det finns många sätt att göra det på men jag undrar om det finns något bättre sätt än att kolla allmännyttans nivåer?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Är det en affärsfastighet så är hyressättningen fri. I dagens läge när e-handeln tar mer och mer av marknaden,  gäller det att vara försiktig. När hyreskontrakten  löper ut finns risk att fastigheter med B eller C-läge tvingas till hyressänkningar.

Att en hyreslägenhet har en hyra under bruksvärdet  är inte helt ovanligt. Fastighetsägaren bor  kanske där själv eller har hyrt ut till en nära släkting. Det kan också vara så att fastighetsägaren med stigande ålder inte följt med med hyreshöjningar.  Att chockhöja hyran vid ett  köp är dock inte helt lätt. Hyresgästen kontaktar hyresgästföreningen som vill visa sig på styva linan, och så är karusellen i full gång.

Bruksvärde på hyreslägenheter sätts i princip på ålder och lägenhetens standard. Att då kalkylera med ett snitt på orten känns helt klart trubbigt.

Är mäklaren duktig bör hen kunna ge besked. Har du tur, kan du stöta på en duktig bankman som kan marknaden. Annars brukar fastighetsägareföreningen vara experter på detta.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-02 klockan 11:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.