Buffert för en sjukpenionär
Sök:

Buffert för en sjukpenionär

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ingrid

Den här artikeln publicerades 2017-06-25 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Buffert för en sjukpenionär

När det pratas om buffert i olika media säger man att det är bra att ha ett par månadslöner sparade. Ifall man blir sjuk el arbetslös t ex.

Men för mig som är sjuk redan sedan många år och lever på sjukpension, ca 13.000 idag och 10.000 om 1 år och 7500 kr om 5 år, hur mycket kan det vara  bra att ha i buffert?

Bor billigt själv i liten enkel  stuga/hus i skogen. Låga månadskostnader i form av räntor och el, eldar
med ved från egen skog, så mycket jag kan. Sen går naturligtvis saker i hus sönder. Bor väldigt enkelt och har små krav på hur huset ska se ut även om det är viktigt att ”hålla det i form”. Målade bl a om huset i år.

Blir inga köks eller badrumsrenoveringar i 200.000 kronors klassen, räcker att byta om något går
sönder. Bor själv så sliter mindre på grejorna. Har en bil modell äldre som jag lagt en hel del pengar på. Kan inte vara utan då jag har flera kroniska sjukdomar och kan behöva åka in till sjukhus när som helst och det finns ingen buss där jag bor. Lägger undan 700 kr i månaden till framtida reparationer på bilen, ska inte köpa någon ny/gammal bil tänker jag.

Har fasta räkningar varje månad på ca 6800 kronor varje månad inklusive allt. Sen lägger jag undan ca 2800 kronor varje månad för räkningar som trillar in oregelbundet under året och andra utgifter som är oregelbundna. Kommer få sänkt månadsinkomst snart och ”vrålsparar” till min buffert för närvarande.

Hur mycket kan vara lagom för mig att ha i buffert? För närvarande har jag 30.000 kronor, en del på nätbank med 0,75% ränta och en del på Spiltan Räntefond Sverige, målet är väl ca 50.000 kronor.

Att flytta till lägenhet finns inte på kartan…

Ingrid

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Rent allmänt tycker jag inte att man ska överdriva buffertsparandet. En del rekommenderar ju många månaders nettolön i buffert.

Men det kan vara en sport i sig att kunna lägga undan så mycket som möjligt utan att man lider av det så att säga.

Jag tycker att du är inne på rätt väg!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-25 klockan 06:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂