Buffert för frilansare utan anställning
Sök:

Buffert för frilansare utan anställning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Buffert för frilansare utan anställning

Hej!

Jag är frilans (egenföretagare med f-skattesedel) så har jag ingen ”garanterad” inkomst alls (såsom uppsägningstid etc). Jag har räknat ut att jag behöver ca 17000 i månaden för att klara mig, om man räknar bort sparande på 5000  och ”lyx”. Om en buffert ska ligga på ett års nödvändiga utgifter skulle detta bli 204 000 kr för min del, vilket låter väldigt mycket för en buffert?? Jag tänkte att 100 000 är mer rimligt som buffert? Eller vad skulle ditt råd vara i den här situationen?

 

Tack på förhand!

Anna

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Allt beror på hur regelbundna dina inkomster är. Får du betalt var 3-6-9 eller 12e månad? Det kan avgöra hur stor buffert du behöver

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Dvs. För 100 000kr klarar du dig nästan 6 månader utan inkomst om du konsumerar för 17 000kr/mån.

Det är inte så mycket pengar 200 000kr. Speciellt inte om de ska användas. Att ha 200 000kr stående på 0-räntekonto 30 år det är en helt annan sak.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Planen med en buffert är väl att den just ska stå där, tillsvidare, utan att röras? Om den används så är det ju prioritet ett att fylla den igen, och den ska inte användas för löpande utgifter. Med det sagt borde den ju rimligtvis just stå där full 99 dagar av 100, år ut och år in? Har man förväntat 30 år kvar att leva bör ju bufferten finnas kvar över så pass lång tid också?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Erik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-16 klockan 20:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.