Buffert?
Sök:

Buffert?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Buffert?

Har en buffert på cirka 60k är det värt att ha kvar dem på ett sparkonto med 0.6% ränta eller ska jag amortera av huslånet har 150k kvar huset är värt cirka miljonen?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Själv anser jag att min buffert ska vara tillgänglig inom ett par timmar vid behov, helst omedelbart. Den ska täcka akuta utgifter. Så fort får man inte ett huslån.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du behöver nog fundera lite över vad du har din buffert till. Vad har du som kan gå sönder som måste lagas oavsett vad, och vad kostar det? Vad händer om alla de grejerna går sönder samtidigt? Tänk typ alla vitvaror och eventuella bilen.

Vad händer om du blir av med jobbet, och allt detta händer när du står utan lön?

Det är ungefär detta en buffert bör kunna täcka. Personligen så klarar jag mig på 40 000kr med en liten marginal.

Så mitt spontana svar skulle vara nej, lägg inte dina buffertpengar på att amortera ett lån. Men ha inte en för stor buffert, utan räkna ut vad du behöver, och kommande sparande kan gå till antingen amorteringar eller investeringar. Med tanke på att din belåning är väldigt låg så skulle jag inte bry mig om att amortera då kostnaden är så pass låg, och pengarna gör sig bättre i en investering.

Men detta är bara mina personliga åsikter, jag är ingen rådgivare :)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Håller helt med Erik!

  Väldigt lågt belånat så ingen brådska att amortera av detta.
  Sedan som Erik säger så bör du ha en ganska stor buffert, som du verkar ha, om du äger din egna bostad.
  Lätt sagt att man klarar sig utan buffert, men när man väl står där och allt går sönder, då är det inte lika kul!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Låter smart. Får fördjupa mig lite i bra sparkonton kör avanza och dem verkar ju ha några.
  Hatar lån och får panik av att ha dom men vet att jag kan betala av allt om räntan sticker har runt 400 i fonder kör rika tillsamans portföljen.

  Bara sparkonto jag inte har fördjupat mig i ännu

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 3. Vit pil

  Det bästa sparkontot Avanza har för buffertar är det som heter ”Collector”, bäst ränta utan bindningstid.
  Du ska inte binda dina pengar för en högre ränta, då tappar din buffert sin uppgift, att vara lättillgänglig.

  Vad är det du kör i rikatillsammans-portföljen, är det ditt långsiktiga sparande eller ett målsparande?
  Om det är ett långsiktigt sparande, över 10 år, så tycker jag att det är för lite risk i den portföljen för ändamålet. Då gäller 100% aktiefonder, liknande ”Globala Barnportföljen”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-13 klockan 09:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂