Buffertsparande, fråga från total novis
Sök:

Buffertsparande, fråga från total novis

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Victoria

ställde för sedan frågan: Buffertsparande, fråga från total novis

Hej!

Jag har inget sparande sedan innan men har nu äntligen efter studierna fått ett bra jobb och tänkte nu börja spara och investera. Jag har inte fått en spänn av föräldrar och har 500.000 kr i CSN.

Jag har läst och lyssnat massor, särskilt här på rikatillsammans och min plan är nu att:

 1. Ha en buffert på 50.000
 2. Ha en långsiktig investering 90/10 med månatliga insättningar (20 års horisont

Jag har 10.000 i hyra och bör kunna spara 10000 kr i månaden.

Så, min fråga gäller bufferten! Jag har hittat Claes Hembergs räntetrippel, och sett 2019 års variant här på rika tillsammans:

 • 50 procent – Spiltan Räntefond Sverige
 • 30 procent – IKC Avkastningsfond
 • 20 procent – Spiltan Högräntefond

Jag ser att den förstnämnda har otroligt låg avkastning och jag ställer mig undrande inför att ha den på ett ISK samt att ha hela 50% i den. Känns som att jag kommer förlora pengar, då kan jag väl lika gärna ha den på ett Collector sparkonto eller något?! Vet någon hur Jan resonerat kring detta? Har någon något annat tips på buffert?

Tack på förhand :)

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Victoria,

Tycker du har kommit en bit på vägen. Det klurigaste i början är att välja vilken risk man ska ta. Det är lätt att pytsa in massa pengar i en 90/10 lösning men det är först när man förlorat 40-50% av sitt sparkapital som man vet hur man egentligen reagerar.
Om jag var som du skulle jag öppna ett ISK på Avanza samt ett sparkonto (du får 0,75% ränta med fria uttag och insättninggaranti). Det är som sagt svårt att få bra avkastning på räntor och ISK i dagsläget. I aktiedelen skulle jag välja Avanza global rakt av. Det är en billig globalfond som ger dig all den riskspridning du behöver. Jag har själv undersökt om det är bättre och försöka efterlikna fondrobotarna (t ex Lysa) med deras spridning men kommit fram till att mest sannolikt så är det svårt att få bättre avkastning en en billig globalfond. Om du är novis skulle jag även starkt rekommendera att du börjar med en 60/40 lösning (dvs 6000kr avanza global 4000kr sparkonto). Detta är en enkel och sund lösning som ger dig en bra start på ditt sparande. Kör det ett år och se hur du reagerar när börsen går upp och ned. För att summera

1.Betala av dyra lån (blancolån, krediter). Ha kvar CSN och betala inte av det i förtid.
2.Bygg din buffert
3. Starta ditt sparande 60/40

Detta är som sagt en enkel och sund början vilket jag tycker nästan är viktigare än att få det som är mest optimalt. När du senare får ”mer kött på benen” kan du öka risken alternativt blanda in fler fonder om du tror det är bättre. 60/40 lösningen har även fördelen att den har en kortare sparhorisont om du i framtiden skulle vilja nyttja pengarna till t ex en ny bostad.

Lycka till!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tycker inte Claes Hembergs räntetrippel är diversifierad nog. Själv har jag AMF Räntefond Lång 65% och Spiltan Högräntefond 35% som buffert. Mitt mål är att den ska täcka inflationen – inget annat.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Har du det på ISK eller depå?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Indexpatronen
 2. Vit pil

  ISK eftersom jag rebalanserar regelbundet. Jag har som mål 2-2,5% avkastning. ~0,5% blir skatt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Victoria!

Kul att du hittat till sparandets värld!

Lite saker som jag tycker du kan tänka på innan du börjar:

 1. Bufferten bör vara lättillgänglig, då är det sparkonto med insättningsgaranti som gäller.
 2. Läs gärna ”Fyra-Hinkar-Strategin” som förklarar hur man kan lägga upp sitt sparande för att få en säker ekonomi som klarar det mesta.
 3. Sedan om du väljer att kör på hinkstrategin ovan så rekommenderar jag att du sparar i alla hinkar samtidigt och börjar fylla upp dom, då börjar du få igång ränta-på-ränta effekten i din ”pensionsportfölj” samtidigt som du börjar bygga upp en ekonomisk stabilitet.
 4. För Mellanriskhinken så passar ”Nybörjarportföljen” perfekt och för Passiva så passar ”Globala Barnportföljen” bra!

Hoppas detta hjälpa något, återkom gärna om du har några fler frågor!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för alla bra svar!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-25 klockan 17:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.