Buffertsparande
Sök:

Buffertsparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nadja

ställde för sedan frågan: Buffertsparande

Har en ganska stor buffert i dagsläget, ca 6 månadslöner, och undrar om jag bara skall låta dem sitta på ett sparkonto eller om man kan lägga dem i en lågrisk räntefond? (inte på isk utan på fonddepå där man skattar på vinst) Förhoppningsvis ska vi ju inte behöva använda så mycket av det genom åren om det inte krisar sig så känns dumt att ändå ha så mycket pengar på vanligt konto..

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det beror helt och hållet på vilken risk du vill ta.

Att ha pengarna på börsen (aktier eller aktiefonder) kan betyda avkastning på flera procent / år, men också att det går åt det andra hållet, även större börsras på kanske 40-50% om det vill sig riktigt illa. Men historiskt har börsen alltid återhämtat sig förr eller senare efter en stor krasch. Så har man en lång sparhorisont, på t ex 10 år eller mer, kan det vara värt risken att ha en del av bufferten på börsen. Hur stor del du vill ha på börsen är ju upp till dig. Man brukar väl säga att ett par månaders utgifter bör man ha i buffert.

Det finns räntefonder och obligationer som ger lite bättre avkastning än ett bankkonto men också till högre risk än bankräntekonto (som i praktiken innebär väldigt väldigt liten risk). Men om man är rädd för att förlora pengar på börsen men ändå inte vill låta pengarna ligga på något bankkonto, kan man köpa räntefonder för merparten av kapitalet och ha en mindre del, t ex 20-30%, i aktiefonder. Detta går givetvis att justera i efterhand om man vill ta lite högre risk men också större chans till bättre avkastning.

Än så länge lönar det sig att ha ett ISK.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.