Bull, bear, hävstång till enstaka fonder?
Sök:

Bull, bear, hävstång till enstaka fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Olivia

Den här artikeln publicerades 2017-06-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Bull, bear, hävstång till enstaka fonder?

Hej!

Har mer eller mindre precis blivit introducerad för begreppen bull/bear, hävstång etc. Har efter en del googlande inte riktigt förstått vad det är mer än att det kan göra att du kan få mer eller mindre pengar beroende på hur börsen går.

Är i övrigt en amatör när kommer till mesta som gäller börsen och vill inte hålla på och röra om mycket och ofta i min portfölj. Har bara fonder och inga aktier.

Har några frågor vad gäller dessa begreppen och vore jättetacksam för svar.

 1. Är detta något endast för erfarna sparare?
 2. Är det något ni skulle rekommendera om man inte vill vara aktiv i sitt sparande? Jag är alltså ute efter att lägga ner lite jobb på mina fonder.
 3. Någon skrev att det endast är för folk som håller på med daytrading? Håller ni med?
 4. Skulle man kunna köra hävstång på en fond? Dvs Skulle jag kunna köpa en hävstång x2 på min fond ”DNB Global Indeks” så att jag får x2 när den går upp och lika mycket när den går ner?

Tack på förhand

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Köper du hävstångseffekt 2x så är det säkert roligt att få 2x den procentuella ökningen på t ex Sthlmsbörsen men inte roligt om du gissar fel. Gissar du fel så förlorar du ju 2x mer än andra.

Däremot kan du leka med hävstänger med ett litet kapital på ett separat konto och lära dig hur systemet fungerar. Men vinner du så riskerar du att få smak på det och börjar satsa mer pengar på detta. Så fungerar ju människan :)

Så svaren på dina frågor :

 1. Ja. Du måste ju vara väldigt aktiv och insatt i hur börsen förmodligen kommer att röra sig.
 2. Nej. Välj hellre då en aktivt förvaltad fond som historiskt gett god avkastning. Sen kan du utvärdera nån gång per år och se om valet var värt det. Eller så börjar du handla lite med aktier istället vid sidan av din fondportfölj.
 3. Ja, i princip.
 4. Jag tror att du måste använda dig av ETF, börshandlade fonder (tidsbegränsade) som dessutom kostar extra att handla med.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tänker mig att du rent teoretiskt skulle kunna lyckas få hävstång på DNB Global index ganska lätt. Antag att du investerar 1000kr i fonden, och belånar den (har en belåningsgrad på 70% på Avanza) med t.ex. 50%. Med lånet på 500kr investerar du i DNB Global index. Du har då en hävstång på ca 1.5x ***

  *** Inte helt sant, då du betalar räntan på lånet spelar in, men i princip.

  Jag håller med föregående att du inte bör syssla med hävstång om du inte är aktiv och insatt. Framförallt för att du kan förlora MER än dina 1000kr du satte in. Du vill inte sitta på 2x hävstång det året börsen går ner 55% och du inser det lite väl sent. Då blir du plötsligt skyldig pengar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 2. Vit pil

  Tusen tack för ditt svar! Uppskattas mycket =)

  Läste lite mer om det och såg att det är risky business om man inte vet vad man håller på med. Jag hoppar det (och aktier) och kör på mina roliga indexfonder istället.

  Ha en bra dag

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olivia

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-14 klockan 09:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.