Bunden boränta till 1,09%...med en hake!
Sök:

Bunden boränta till 1,09%…med en hake!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ante Maletic

ställde för sedan frågan: Bunden boränta till 1,09%…med en hake!

HejHar fått ett erbjudande från Nordea om att bli kund hos dem om jag flyttar allt mitt sparande till dem likväl.Får då en boränta på 1,09% bundet på 3 år ( bolån 2,6milj)Har idag 1,29% rörligt hos Swedbank.Nordea kräver dock att jag skall ta mitt sparkapital som jag har i Avanza ( Fonder + lite aktier) på ca 280 000kr och investera i deras fonder.Hade ni tagit erbjudandet?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hur mycket skiljer det i fondavgift, avkastning och riskprofil om du säljer dina fonder och köper de av Nordeas fonder som är mest lika din nuvarande portfölj?

Om tre år ska räntan omförhandlas och då lär du få ett sämre erbjudande. Är du beredd att byta bank igen?

Hur stor är risken att du kommer behöva lösa det bundna lånet innan bindningstiden går ut? I så fall tillkommer ju en ränteskillnadsersättning.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

För att försöka räkna på det:

Blir det du ev sparar (den lägre räntekostnaden om 5200 kr per år minus den ev högre fondkostnaden) värt jobbet?

Förhör dig gärna om fonderna behöver vara Nordeas egna. De har annars ganska skapliga diton såsom SPP Global mfl. Om vi ponerar att de vill sälja fonden Nordea aktieallokering till dig har den en avgift om 1,58%. Det ger på 280 000:- en årlig kostnad om 4424 kr. Att jämföra med 308 kr för Avanzas globalfond. Den högre kostnaden för fonderna blir alltså 4116 kr.

Så: 5200 kr – 4116 kr= 1084 kr/år ”sparar” du på ett byte.

Värt att notera är att dealen hos Nordea över tid blir sämre ju mer du lägger i ditt sparande (fondkostnaden ökar) och desto mer du amorterar (det du sparar i en lägre räntekostnad minskar).

Lycka till! /Mikael

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Jag hade nog antagit erbjudandet utifrån hur jag fungerar. Nu äger jag i princip inga fonder utan kör all in på aktier. Nordea har väl dessutom courtage i nivå med Avanza?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Vilden

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nordea har billiga globala indexfonder som är jämnbördiga med Avanza.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har Nordea och banken har teknisk problem då och då.  Jag har fonder och aktier hos Nordea.

Det var löjligt att Q2 kvartalsbesked insättningar räknade nästa 3000kr mer än verklighet.  Q3 hade samma fel. Jag kontaktade bankman men fick inte svar / förklaringen.  Sedan skrev jag ett brev (bifogar bank transaktioner underlag) och lämnade till kontoret där bankman jobbar.  Tyvärr fick jag inget svar!

Stor skillnad mellan Nordea och Avanza är:-

Nordea egna fonder : du kan köpa/byta/sälja.  Vissa fonder kräv minsta köpbelopp te.x. 500K

Andra bolagsfonder: du kan köpa/sälja.  Du får inte byta.  Från lägger order till pengarna bokförs tar cir 3-7 dagar.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-13 klockan 23:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.