Bunden eller obunden bolåneränta i dessa osäkra tider?
Sök:

Bunden eller obunden bolåneränta i dessa osäkra tider?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Louise

ställde för sedan frågan: Bunden eller obunden bolåneränta i dessa osäkra tider?

Hej,

Jag och min man har nyss köpt hus och håller just nu på att förhandla bolåneräntor med några banker. Vi velar dock fram och tillbaka mest hela tiden hur vi ska fördela vårt bolån mellan obunden och bunden ränta. Jag tycker mig se artiklar varje dag om att vi lever i en osäker värld och att det därav snart är/bör vara dags för räntehöjning. Har tidigare läst på denna blogg att det finns stora fördelar med att ha en obunden ränta och istället investera mellanskillnaden i indexfonder som en slags räntebuffert. Gäller det rådet fortfarande? Både jag och maken är två riskaverta personer och har gärna hängslen och livrem i våra ekonomiska val.

Stort tack på förhand för råd och reflektioner!

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Själv kör jag på obunden ränta eftersom jag tycker bunden ränta är så pass mycket dyrare och även om räntan går upp är det inte säkert att den går upp så snabbt att man hinner tjäna på sin bundna ränta. En bunden ränta är att köpa en försäkring och försäkringar kostar alltid.

En viktig sak att komma ihåg med bunden ränta är att man också binder sig hårdare vid sin bank och får svårare att byta bank.

Men hur du ska göra? Om det påverkar nattsömnen negativt med rörlig ränta så är kanske bunden bäst i alla fall. Det är mer en fråga om preferenser än om vad som är rätt och fel.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Vi har lån hos SBAB och där kan de dra lånet från ett sparkonto som har ränta. Vi sätter alltid in mer pengar (motsvarande ca 0,5 procentenheter) än den ränta vi faktiskt betalar. Detta sätts in på ett sparkonto och sedan dras lånet. Det som blir kvar bygger sakta upp en räntebuffert som jag även får lite ränta på. Har man disciplin, vilket jag tycker mig läsa att ni har, så tycker jag att det är den bästa lösningen. Ingen risk och ni har i er vardagsbudget en lånekostnad som är lite högre, men ”försäkringen” betalar ni till er själv.

Jag har alltid haft rörlig ränta de senate 11 åren förutom vid ett tillfälle när jag bytte jobb och fick annan lön, då band vi på ett år.

Vi har idag en ränta på 1,17% hos SBAB, men jag betalar in som om jag hade en ränta på 1,67%. Man kan ju också amortera det som blir över på kontot de dra bolånet ifrån efter årets slut om man vill.

Hoppas det gav en idé om alternativ lösning.

Och ja, räntorna kommer stiga, men ingen vet hur mycket och inte när. Normalt brukar Riksbanken höja eller sänka med 25 punkter åt gången.

Lycka till!

/Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det mesta har nog blivit sagt redan, men ville ändå påpeka att det handlar ju om hur stor marginal ni har i er ekonomi och utifrån det hur stor risk ni tar med evt. högre räntor. Men historiskt så har det varit en mycket dyr försäkring att binda sin bolåneränta. För att det ska löna sig ekonomiskt så måste räntan ganska snart efter att ni tog lånet gå upp mycket kraftigare än vad någon prognos säger. Banken tar ju höjd i sina räntenivåer för vad de tror räntan kommer vara om X antal år.

Vill också vända mig emot att det skulle vara något speciellt tillfälle just nu. Oroligheter finns alltid och många tror att räntan kommer gå upp någon gång. Men det har ju banken redan tagit med i sin räntenivå för bundna lån. Alla risker i ekonomin som är kända är redan inräknade där.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Allt handlar egentligen om hur hög räntekänslighet ni har.

Själv har jag en belåningsgrad på ungefär 25 procent. Lånet täcks med god marginal av mitt sparande. Jag har därför bara ett enda rörligt lån.

Hade jag haft 85 procents belåningsgrad så hade jag med all säkerhet bundit en stor del av lånen.

Historiskt sett har väl bolån legat på drygt 4 procent i snitt under årens lopp. Om det tar ett, tre eller tio år innan vi är där är det ingen som vet.

Räntan borde nu bara kunna gå åt ett håll, uppåt. Har man en stram budget så är en bindning på en del av lånet inte fel.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej igen…

Jag räknade lite och kollade vad det skulle bli om vi la om 1/3 rörlig, 1/3 3 år och 1/3 5 år. Det skulle ge en snittränta på 1,57, vilket är 40 punkter mer än vad vi har i ränta. Eftersom vi betalar 50 punkter mer än vi har så betalar vi redan som om vi hade blandade bindningstider.

Det vi inte har är skydd mot plötslig ränteuppgång, vilket du betalar för till banken genom bindningen.

Tänk också på att bundna lån är dyra att lösa om livssituationen ändras och man måste byta boende.

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Ja, att tima in ränteförändringar är omöjligt. Det viktiga är att man långsiktigt tror sig klara av bolåneräntor på fyra procent eller mer om det kniper.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-23 klockan 21:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.