Bygga en egen globalfond eller bara välja en färdig?
Sök:

Bygga en egen globalfond eller bara välja en färdig?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mikael

ställde för sedan frågan: Bygga en egen globalfond eller bara välja en färdig?

Hej!Har i dagsläget fonder enligt följande regioner – USA, Europa, Japan, Sverige, dvs väldigt nära vad en globalfond innehåller av vad jag vet. Respektive fond har gått väldigt bra i år, från 11% (sverige) upp till 22% (USA). Tror ni att det blir bättre avkastning av att bygga en egen globalfond på det här sättet kontra att bara köpa en globalfond? Jaghar 0,2% i avgift på samtliga.En fundering kring 90/10: 10% delen, funderat på 5% guld (pacific precious) och sen 2,5% vardera på lång och kort räntefond. Någon annan konfiguration som är bättre tro? Hur har ni gjort?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag hade valt 100% Avanza Global för enkelhetens skull.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja, det kallas tur. Välj inte fonder efter tidigare resultat. Det är så vedertaget i forskningen att fondbolagen är tvungna att skriva det i faktabladen enligt lag.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tänker också enkelhet, men tänker också på om det finns någon fördel av att ha det uppdelat på det här sättet rent avkastningsmässigt? :)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nej, inte om det är samma proportioner.

  Det kan däremot finnas fördelar om du lägger till faktorer, t.ex. 50% Russell 2000 istället för MSCI USA/S&P 500.

  Och guld kommer att minska portföljens avkastning, inte öka. Möjligtvis minska portföljens VOLATILITET, men det är en annan femma.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-26 klockan 17:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.