Bygga en pengamaskin av CSN-lån
Sök:

Bygga en pengamaskin av CSN-lån

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Studenten

ställde för sedan frågan: Bygga en pengamaskin av CSN-lån

Hej Jan!

Jag är en student som under mina hittills 4 studieår har månadssparat till grunden på min pengamaskin. Jag gjorde tidigt valet att ta ut fullt studielån, på grund av de förmånliga villkoren för ett sådant. Detta trots att jag klarar min rullande ekonomi på mindre. Det betyder att min pengamaskin är uppbyggd av lånade pengar. I nuläget är mina studieskulder ungefär lika stora som värdet på min pengamaskin+buffert, vilket betyder att min portfölj är belånad till 100%.

Nu sitter jag och funderar på hur jag ska betrakta min lån kontra tillgångar. Å ena sidan tänker jag att jag har en hög risk då belåningsgraden är så hög, å andra sidan är ju CSN-lånet en investering i min utbildning och även fast den är svår att mäta i monetära termer så borde den kanske räknas in. De flesta av mina medstudenter har ju faktiskt lika stora skulder som jag, men knappa besparingar.

Hur ser du på mitt risktagande? Är det rimligt att maxa lånet för att tidigt kunna bygga upp en pengamaskin?

Tack för en bra blogg!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tycker det är en bra tankegång du har. Något du kan tänka på är att realisera innehav som utvecklats med pappersvinst. Ta sedan ut 50% av realiserad pappersvinst i syfte att minska på CSN belåningen. Återallokera kvarvarande likvida saldo i portföljen. På detta sätt minskar du portföljens belåningsgrad utan att minska på tillgångarnas ursprungsvärde (den ursprungligen lånade summan).

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.