Bygga en pengamaskin av CSN-lån
Sök:

Bygga en pengamaskin av CSN-lån

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Studenten

Den här artikeln publicerades 2017-08-08 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Bygga en pengamaskin av CSN-lån

Hej Jan!

Jag är en student som under mina hittills 4 studieår har månadssparat till grunden på min pengamaskin. Jag gjorde tidigt valet att ta ut fullt studielån, på grund av de förmånliga villkoren för ett sådant. Detta trots att jag klarar min rullande ekonomi på mindre. Det betyder att min pengamaskin är uppbyggd av lånade pengar. I nuläget är mina studieskulder ungefär lika stora som värdet på min pengamaskin+buffert, vilket betyder att min portfölj är belånad till 100%.

Nu sitter jag och funderar på hur jag ska betrakta min lån kontra tillgångar. Å ena sidan tänker jag att jag har en hög risk då belåningsgraden är så hög, å andra sidan är ju CSN-lånet en investering i min utbildning och även fast den är svår att mäta i monetära termer så borde den kanske räknas in. De flesta av mina medstudenter har ju faktiskt lika stora skulder som jag, men knappa besparingar.

Hur ser du på mitt risktagande? Är det rimligt att maxa lånet för att tidigt kunna bygga upp en pengamaskin?

Tack för en bra blogg!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tycker det är en bra tankegång du har. Något du kan tänka på är att realisera innehav som utvecklats med pappersvinst. Ta sedan ut 50% av realiserad pappersvinst i syfte att minska på CSN belåningen. Återallokera kvarvarande likvida saldo i portföljen. På detta sätt minskar du portföljens belåningsgrad utan att minska på tillgångarnas ursprungsvärde (den ursprungligen lånade summan).

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-08 klockan 13:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.