Bygga hus på enskild egendom
Sök:

Bygga hus på enskild egendom

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sara

ställde för sedan frågan: Bygga hus på enskild egendom

Jag och min man vill bygga hus. Jag ärvde nyligen en del av min föräldragård och har således en gård där vi planerar bygga huset. Någon som kan hjälpa oss väga fördelar mot nackdelar om vi ska stycka av en tomt på gården för att gemensamt äga den och huset, eller inte?

Vi tänker att vi slipper en Lantmäterikostnad om vi inte styckar av och om vi skulle gå isär i framtiden så är det ändå jag som skulle vilja bo kvar på gården och därmed lösa ut min man. Mannen är helt med på detta och har inget behov av att äga, men ingen av oss vill såklart att det blir orättvist om någonting händer.

Vi är gifta och har två gemensamma barn, inga särkullbarn.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Lite spridda funderingar.

Detta påminner om ett fall som  jag var inblandad i för många år sedan. Även där ägde makan jordbruksfastigheten, dock ej som enskild egendom, och det äkta paret ville bygga ett nytt hus. Planen var att man skulle köpa ett nyckelfärdigt hus från en byggfirma och att båda makarna skulle stå på köpekontraktet. Detta upplägg förkastades direkt av banken. Makens halva skulle ha blivit hus på ofri grund, och hans del av skulden skulle inte täckas av pantbreven. Det hela slutade med en avstyckning.

Satsar din make några pengar i bygget? Utan enskild egendom skulle han då ha en dold äganderätt i fastigheten i samband med en skilsmässa. Är det enskild egendom är jag inte lika säker på detta. I vilket fall som helst, kan kontantinsatsen dokumenteras bör han i alla fall få igen de satsade  pengarna.

Hur är formuleringen om enskild egendom skriven? Oftast kan arvtagaren upphäva klausulen om enskild egendom.

Har du fått hela fastigheten som arv, eller har du löst ut något syskon i samband med ett arvskifte? I så fall borde den senare delen inte vara enskild egendom  och därmed ingå i bodelningen vid en eventuell skilsmässa.

En annan synpunkt är att bygger man en villa som kostar mångmiljonbelopp, så är kanske en lantmäterikostnad för några tiotusenlappar helt rimligt att ta.

Frågorna är många och svåra, varför du bör anlita experthjälp. Enligt min erfarenhet har LRF Konsult en väldigt hög kompetens i dessa frågor. Kontakta närmaste kontor och boka en tid med en jurist. Visst, det kostar en del, men det kan det vara värt. Eftersom lantbruket är en näringsverksamhet borde dessutom kostnaden vara avdragsgill.

Lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-09 klockan 20:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.