Bygga hus
Sök:

Bygga hus

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Boel

ställde för sedan frågan: Bygga hus

Jag och min sambo drömmer om att bygga ett hus inom några år.

Vi har precis börjat arbeta båda två efter föräldraledighet för vårt första barn.

Till min fråga:

Jag vet att man inte kan förutse bostadmarknaden eller börsen. Som det ser ut nu kan vi få låna precis så mycket vi skulle behöva för att bygga ett hus och köpa tomt (vi tänker oss nyckelfärdigt från Eksjöhus med totalentreprenad om det spelar någon roll). Men detta betyder ju en ganska stor belåning såklart, finns det någon bättre eller sämre tid att belåna sig så här?

Man får ju höra varningar om bostadbubbla och börskrasch hela tiden och det är det som gör mig lite rädd. Som sagt vet jag att man inte kan förutse framtiden men jag är bara rädd att missa något i mina beräkningar och sen stå där med alldeles för stora lån.

Tacksam om någon bara vill komma med lite tankar kring detta :)

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag kan förstå varför du skulle vara orolig, ett projekt som detta kräver en del rådgivning med olika låneinstitut. Jag kan bl.a. rekommendera att du använder olika jämförelsetjänster, så du kan se olika exempel på kostnader. Du kan använda dig av t.ex. https://houseofbanks.se och andra liknande tjänster.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Bostadsmarknaden spelar ju bara roll om ni vill sälja huset. Hur troligt det är vet ju bara ni. Ligger tomten på en plats där det är lätt att sälja huset?

Men generellt så skulle jag säga att köp/bygg hus när ni behöver/vill det. Ingen vet var världens eller Sveriges ekonomi tar vägen, eller i förlängningen Bostadsmarknaden. I efterhand är det ju lätt att säga vad som är bättre eller sämre tidpunkter att belåna sig. Typ maxbelåning precis innan finanskrisen och sen  tvungna att sälja pga skilsmässa, det ser man ju i efterhand att det skulle man inte gjort. Men vad är alternativet? Vänta X antal år på en krasch i ekonomin med att köpa hus och bilda familj? Inte Realistiskt om du frågar mig.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Låna inte mer än ni har råd att betala tillbaka så kvittar tidpunkten väl, om ni bygger för att bo dvs. Risk för höjda räntor och slopade ränteavdrag som man får ha med i kalkylen bara.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-01 klockan 10:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.