Bygga pengamaskin?
Sök:

Bygga pengamaskin?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sara

ställde för sedan frågan: Bygga pengamaskin?

Hej! Jag har tänkt påbörja en sk. pengamaskin med hjälp av aktier. Jag har hittat ett antal aktier som känns bra. Meningen är, som jag har förstått det, är att man ska ha aktier man satsar på långsiktigt, återinvesterar utdelningen osv.  Samtidigt har jag läst att jag måste hålla bra koll på bolagen. Men om jag ändå inte ska hålla på och sälja, hur mycket koll bör jag då ha på bolagen?

Det finns 5 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Köp och behåll låter jättebra men det funkar tyvärr inte för aktier (funkar däremot bra för breda fonder), inga bolag är bra i en evighet. Så ja, ska du hålla på med aktier behöver du hålla koll på bolagen och ha en åsikt om när det är läge att köpa och sälja.

Vill du inte lägga tid på det är fonder bättre och fungerar minst lika bra.

Utdelning är egentligen inte så meningsfullt men vill du ändå ha det kan du leta efter ETF:er med utdelning.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej. Köp bolag som du kan relatera till. Köp bolag som har stabil utdelningstillväxt. Köp bolag i olika branscher. Håll dig till någonstans mellan 15-20 bolag. Vill du slippa ha koll så kolla på investmentbolagen. Lycka till:)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Basen av din portfölj skulle kunna vara Xact högutdelande, Avanza global, Avanza EM och sen välja aktier som Investmentbolag(Investor), skogsbolag (tex SCA, Holmen), teknik (tex AMD som jag tror på), banker m.m

Mvh Tim

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Börja alltid med en neutral viktad marknadsportfölj och övervikta, i förhållande till index, de länderna, sektorerna eller bolagen som du specifikt tror på kortsiktigt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om man tänker köpa och behålla är det bäst att välja trygga utdelningsaktier samt investmentbolag.

Eftersom aktier har mycket högre volatilitet än fonder är det viktigt att ha en bra strategi för att kunna välja en rätt tidpunkt för köp, sälj, byte och ombalansering. Om man inte tänker hålla koll på börsen och bolagen är det bäst att välja ännu tryggare aktier. Men ju tryggare aktier desto sämre avkastning, och då kan indexfonder vara ett bättre alternativ.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-03 klockan 20:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂