Bygga rikatillsammans portföljen
Sök:

Bygga rikatillsammans portföljen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robin

ställde för sedan frågan: Bygga rikatillsammans portföljen

Hej!
Jag sitter med 300.000 som jag vill placera, pengar som jag inte behöver ha förens om tidigast 5 år då jag kanske ska bygga hus. Jag har läst mycket på bloggen och förstår att rikatillsammans portföljen är tänkt att inte backa något enskilt år. Bör man vara försiktig nu när de pratas om en eventuell krash eller är det en portfölj man kan känna sig ganska så trygg med.

Tacksam för svar mvh Robin

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Robin,

Som alltid är det där med att tajma marknaden otroligt svårt. Att portföljen inte backar något är är att hoppas på mycket, det skall sällan backa men att säga aldrig går inte.
4-5 år minus eller vad det nu var på en tidsperiod av 40+ år är mer än 0 men bra ändå.
Se här en liten genomgång av en permanentportfölj: https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2018/10/09/sa-bygger-du-evighetsportfoljen.html

Det är inte samma portfölj som Jan har knåpat ihop men det är samma grundtänk, det som skiljer är valet av fonder/EFTer osv.

Som sagt, tajming är svårt att hålla på med, många gånger missar man tåget istället för att undvika en ev dipp.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Undvik Avanza-versionen som de beskriver i länken. Räntefonderna är för korta för portföljens teori och det ska inte vara guldbolagsaktier.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  ML
 2. Vit pil

  ML: Jag läste inte ens klart artikeln tyvärr utan jag googlade bara på en svensk genomgång av Brownes portfölj och såg inte att de gett förslag på innehåll, när jag menade att de inte är samma som Rikatillsammans portföljen så menade jag Browne vs Jans porföljer.

  Sorry för dålig källfaktakoll :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Rika Tillsammans-portföljen är historiskt en trygg portfölj.  Sedan 1970 har den bara haft två femårsperioder med negativ reell avkastning. Startår 1974 resp 1987.

Ingen 6-års period har varit negativ.

Jag skulle kännt mig trygg med den. Särskilt om det är tidigast 5 år, och alltså kan vara längre.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-21 klockan 13:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.